Del javnega sektorja opolnoči začel stavko

Ljubljana, 27. septembra - Opolnoči se je začela stavka dela javnega sektorja. Stavke, ki bi povezala tolikšno število različnih skupin zaposlenih v javnem sektorju, v samostojni Sloveniji še ni bilo. Po nekaterih napovedih naj bi se ji pridružilo okrog 80.000 javnih uslužbencev.

Stavko so skupaj napovedali sindikati policistov, carinikov, veterinarjev, gasilcev, zaposlenih v kulturi, na upravnih enotah in občinskih uradih, centrih za socialno delo, RTV Slovenija, del zaposlenih v zdravstvu in sociali.

Klasična oblika stavke, da bi preprosto nehali delati, v javnem sektorju ni mogoča, saj morajo stavkajoči upoštevati zakonske omejitve in vrsto nalog opravljati tudi v času stavke. Tako bo ta prilagojena delovnemu mestu in okolju, kjer zaposleni opravljajo svoje naloge. Ponekod naj bi bilo delo upočasnjeno, nekatere naloge in dela naj bi počakali na konec stavke. Drugje, denimo v policiji in carini, pa naj bi bili pri nekaterih postopkih celo bolj temeljiti kot sicer, kar bi lahko povzročilo tudi zastoje na večjih mejnih prehodih.

Kako natančno bo stavka potekala, kolikšno bo dejansko število stavkajočih in v kolikšni meri bodo stavko občutili državljani, pa bo bolj jasno čez dan.

tz/mo
© STA, 2010