Deževje bo povečalo pretoke rek, ki bodo ponekod znova poplavljale

Ljubljana, 25. septembra - V zahodni Sloveniji je ponoči znova začelo deževati, padavine pa so do jutra zajele večji del države. Danes dopoldne je zato pričakovati povečanje pretokov rek zlasti v zahodni in osrednji Sloveniji, v noči na nedeljo pa tudi v južni in vzhodni Sloveniji. Reke bodo marsikje vnovič poplavljale, napovedujejo na Agenciji za okolje.

Glavnino padavin je pričakovati do nedelje zjutraj. Intenziteta padavin bo na zahodu večja v danes dopoldne, na vzhodu pa popoldne in v noči jutri. Ob prehodu hladne fronte se bodo po napovedih meteorologov pojavljale tudi nevihte z močnejšimi nalivi.

Hidrologi ob tem napovedujejo, da se bodo danes čez dan povečevali pretoki v zahodni in osrednji Sloveniji. Na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa, Suhe krajine ter na Ljubljanskem barju se bodo sedanje poplavljene površine ohranile ali ponovno nekoliko povečale.

Poleg tega bo vse do današnjega dopoldneva povišano plimovanje morja ob slovenski obali.

Ob predvidenih padavinah v noči na nedeljo na Arsu pričakujejo poraste pretokov rek tudi v osrednji, južni in vzhodni Sloveniji.

td/pa/pse/td
© STA, 2010