V noči na torek lahko pričakujemo upad Krke in poplavne vode na Ljubljanskem barju

Ljubljana, 20. septembra - Težišče povodnje je še vedno v juhovzhodni in južni Sloveniji ter na Ljubljanskem barju, Ljubljanica in Krka pa ne moreta neovirano odtekati v Savo, ker ju ta zajezuje. Upad poplavne vode lahko pričakujemo v noči na torek, je za STA pojasnil meteorološki prognostik na Agenciji RS za okolje Janez Polajnar.

Pojasnil je, da imamo v Sloveniji kombinacijo dolinskih in kraških poplav, kar pomeni, da voda iz teh poplav ne more odtekati v reke. Zaradi tega se poplavljene površine tako le počasi zmanjšujejo ali pa se sploh ne. Dodal je, da Ljubljanica ne more neovirano odtekati v Savo, ker je ta še vedno visoka in jo zajezuje, zato se njen pretok zmanjšuje počasi. Prav tako pa ima Krka v svojem spodnjem toku še vedno rekordno visok vodostaj, ker ne more odtekati v Savo.

Direktor Geološkega zavoda Slovenije Marko Komac pa je za STA pojasnil, da se bo stanje glede plazenja sedaj umirilo, saj je to v večjem delu povezano s padavinami, ki so najpomembnejši sprožilni dejavnik v Sloveniji.

jaz/ako/ako
© STA, 2010