Vreme se bo čez dan začelo umirjati

Ljubljana, 19. septembra - Obilne padavine so tudi ponoči povzročale številne težave. Kot so zapisali na Agenciji RS za okolje se intenziteta padavin zmanjšuje. Močno še dežuje na vzhodu in jugovzhodu države. Dopoldne bo še oblačno in deževno. Čez dan bo dež od zahoda postopno ponehal, najkasneje v jugovzhodni Sloveniji. Delno se bo zjasnilo. Na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja, ki bo popoldne slabela.

Savinja v zgornjem toku je dosegla največji pretok, v spodnjem toku, v Laškem, pa narašča. Savinja bo v spodnjem toku dosegla največji pretok po 7. uri, ki bo nekoliko višji od včerajšnjega največjega pretoka.

Tudi pretok Krke v Podbočju še narašča. Krka bo čez dan poplavljala na širšem poplavnem območju. Narašča tudi pretok notranjske Reke v Cerkvenikovem Mlinu, Pesnice in Ščavnice. Ledava, Dravinja in Sora so ponoči dosegle največji pretok.

Reke, ki so dosegle največji pretok v zadnjem porastu trenutno stagnirajo. Pretok Vipave stagnira. Sava v srednjem in spodnjem toku še narašča. Konico pretoka Save v Jesenicah na Dolenjskem pričakujejo hidrologi po 6. uri zjutraj. Ljubljanica bo predvidoma najbolj poplavljala v spodnjem toku.

Zaradi obilnih padavin se je sprožilo tudi nekaj zemeljskih plazov.

apo/apo
© STA, 2010