Na Gorenjskem ponoči najhuje v Žireh

Žiri, 18. septembra - Močne padavine so na Gorenjskem ponoči povzročile kar precej težav. Najhuje je bilo na območju občine Žiri, kjer je poplavila Poljanska Sora. V Naselju Stare Žiri je voda ogrožala okrog 90 objektov in prebivalce je zbudil alarm. Poplavilo je 30 objektov, trenutno pa se stanje umirja. Medtem so v Bohinju in v Železnikih preživeli mirno noč.

Zaradi obilnih padavin od 23. do 3. ure zjutraj se je močno povečal vodostaj Poljanske Sore s pritoki. Najbolj kritično je bilo na območju naselja Stare Žiri, kjer je Sora prestopila bregove in je prebivalce ob 4. uri zjutraj zbudil alarm. Ogroženih je bilo 90 objektov, od tega jih je po zadnjih podatkih voda poplavila okrog 30, prebivalci pa niso ogroženi, je za STA povedal načelnik štaba civilne zaščite v Žireh Damjan Govekar.

Pojasnil je, da je bilo preko noči aktiviranih okrog 130 pripadnikov gasilcev in civilne zaščite. Sedaj, ko se je naredil dan, pa bodo preverili, kakšno škodo so povzročile poplave in ali je mogoče še kako posredovati. Potem bo jasno, kako naprej, trenutno pa se zadeve umirjajo, saj pretoki rek rahlo upadajo.

Kljub vsemu Uprava za zaščito in reševanje občane poziva, naj bodo skrajno previdni, naj varujejo svoja življenja in intervencijskim silam omogočajo dostop do objektov. Svetujejo tudi prekuhavanje vode.

ako/tzu/np/ako
© STA, 2010