Danes začne delati nova Evropska komisija

Bruselj, 10. februarja - Danes začne s polnimi pristojnostmi delati nova Evropska komisija, že drugič pod vodstvom Portugalca Joseja Manuela Barrosa. Komisar iz Slovenije bo prav tako drugi mandat Janez Potočnik, ki je doslej vodil resor za znanost in raziskave, v prihodnjih petih letih pa bo pristojen za okolje. Nova komisija je bila imenovana do 31. oktobra 2014.

Belgija, Bruselj.
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Belgija, Bruselj.
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Dosedanji komisiji se je sicer petletni mandat iztekel novembra lani, vendar pa ji je bil zaradi zamud z uveljavitvijo Lizbonske pogodbe podaljšan za nedoločen čas. Tako je stara komisija od lani novembra do danes opravljala tekoče posle.

Novo Evropsko komisijo je v torek zvečer formalno imenoval Evropski svet, potem ko je je v torek popoldne potrdil Evropski parlament na zasedanju v Strasbourgu.

Parlament je januarja zaslišal vseh 26 komisarjev, pri čemer se je zapletlo z bolgarsko kandidatko Rumjano Želevo, ki jo je zamenjala Kristalina Georgieva. Ta je parlamentarni izpit kot zadnja opravila v začetku februarja.

Evropska komisija je ena od sedmih institucij EU. Ima izvršne in zakonodajne pristojnosti. Bdi nad izvrševanjem skupnih politik EU in je tako varuhinja pogodb. Sestavlja jo 26 komisarjev in predsednik komisije.

pm/aju
© STA, 2010