Zaradi groženj Al Kaide zaprli veleposlaništvo ZDA v Jemnu

Sana, 3. januarja - Zaradi groženj teroristične mreže Al Kaida so danes zaprli ameriško veleposlaništvo v Jemnu. Kot so navedli na spletni strani, so se za zaprtje odločili zaradi nadaljujočih se groženj Al Kaide na Arabskem polotoku z napadi na ameriške interese v Jemnu.

Na veleposlaništvu niso navedli, kdaj bodo zopet odprli vrata. Veleposlaništvo je sicer že v četrtek poslalo svarilo ameriškim državljanom v Jemnu, naj bodo pozorni in se zavedajo nevarnosti.

Svoja vrata je nato danes zaprlo tudi britansko veleposlaništvo v Sani. Kot so pojasnili, so razlog varnostne razmere, čeprav veleposlaništvo neposrednih terorističnih groženj ni prejelo.

Španija se je medtem odločila, da bo iz varnostnih razlogov omejila dostop do svojega veleposlaništva v Jemnu, a za zdaj diplomatskega predstavništva ne bo zaprla, so sporočili diplomatski viri.

Al Kaida na Arabskem polotoku je prevzela odgovornost za spodleteli napad na božičnem letu iz Amsterdama v Detroit. ZDA so zaradi tega povečale pomoč Jemnu, Washington pa želi, da Sana okrepil protiteroristične operacije proti utrdbam Al Kaide na jugu države. Ameriška vojaška pomoč Jemnu je ocenjena na 70 milijonov dolarjev in naj bi se še povečevala.

aju/sk/mo
© STA, 2010