Brown napovedal sklic konference o ekstremizmu v Jemnu

London/Sana/Honolulu, 2. januarja - Britanski premier Gordon Brown je v luči nedavnega poskusa terorističnega napada na letalu iz Amsterdama v Detroit včeraj napovedal sklic mednarodne konference o boju proti ekstremizmu v Jemnu. Konferenco bodo pripravili 28. januarja v Londonu, potekala pa bo sočasno s konferenco o Afganistanu.

Belgija.
Britanski premier Gordon Brown.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Belgija.
Britanski premier Gordon Brown.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

V Jemnu so omenjeno odločitev že pozdravili in poudarili, da je to korak v pravo smer. Dodali so, da je odprava revščine in brezposelnosti v deželah v razvoju najboljši način za boj proti ekstremizmu. Avtor poskusa napada, Nigerijec Umar Farouk Abdulmutallab, je namreč priznal, da ga je v Jemnu urila mednarodna teroristična mreža Al Kaida.

Ameriški predsednik Barack Obama, ki je v četrtek prejel prve izsledke preiskave o delu obveščevalnih služb v povezavi s spodletelim napadom, pa je za poskus napada danes prvič obtožil Al Kaido. Kot je dejal, je Abdulmutalab odpotoval v Jemen in se pridružil teroristični mreži, ki ga je nato izurila in opremila za napad.

Obama je obljubil, da bo Al Kaida na Arabskem polotoku odgovarjala za poskus napada. Na pomoč organizaciji je zato že priskočila skrajna somalijska milica Al Šabab in napovedala, da bo Al Kaidi pomagala s svojimi bojevniki. Jemen se je na omenjeno napoved že ostro odzval in sporočil, da tujim bojevnikom ne bo dovolil, da bi se vtihotapili v državo.

fz/ab/ab
© STA, 2010