Tanko: Gantar preprečuje razpravo o privilegiranem položaju Golobiča

Ljubljana, 2. januarja - Predsednik državnega Pavel Gantar nadaljuje rušenje slovenskega ustavnega in pravnega reda, meni vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Gantar namreč po njegovih besedah noče sklicati izredne seje državnega zbora o spornem kreditiranju družb iz sistema Ultra zato, da preprečuje razpravo o privilegiranem položaju predsednika svoje stranke Zares in visokošolskega ministra Gregorja Golobiča.

Ljubljana, DZ.
Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Poslanec SDS Jože Tanko.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Vodja PS SDS Jože Tanko.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Gantar je v četrtek podpisnike zahteve skupine poslancev s prvopodpisanim Tankom za izredno sejo o sumu klientelističnega in koruptivnega financiranja gospodarskih družb oz. neustrezno zavarovanih kreditih, obvestil, da seje ne bo sklical, če zahteve ne bodo dopolnili v skladu z mnenjem zakonodajno-pravne službe.

Tanko zavrnitev, ki se sklicuje na nedoločnost pojma klientelizma, označuje kot smešno. Poudarja, da je državni zbor po predhodnih mnenjih zakonodajno-pravne službe v tem mandatu že odredil pet preiskovalnih komisij, ki preiskujejo klientelistična in koruptivna ravnanja nekaterih nosilcev javnih funkcij.

Tanko je spomnil, da so v SDS zahtevali sklic izredne seje, ker Banka Slovenije parlamentarni komisiji za nadzor javnih financ junija lani ni hotela poročati v zvezi z ustreznostjo varovanja kreditov, ki jih je NLB odobrila skupini Ultra, s čimer je onemogočila delo komisije in parlamentarni nadzor.

miv/ab
© STA, 2010