Z letom 2010 kar nekaj davčnih sprememb

Ljubljana, 1. januarja - Z letom 2010 se zaokrožuje proces postopnega zniževanja splošne davčne stopnje v zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb, ki se je začel pred tremi leti. Medtem ko je bil ta davek še do konca leta 2006 določen pri 25 odstotkih, zdaj znaša 20 odstotkov.

Novosti so tudi pri davku na dodano vrednost. Rok za vračilo preplačanega davka se z veljavnih 60 oz. 30 dni za izvoznike znižuje na 21 dni. Državni zbor je novelo zakona sprejel že lani spomladi, ko je finančni minister Franc Križanič napovedal, da bo mogoče ta rok po prenovi informacijskega sistema republiške davčne uprave še skrajšati.

Za določeno blago in storitve se davek znižuje. Za knjige, čiščenje oken in gospodinjstev, manjša popravila, domače varstvo, frizerske storitve ter rože zdaj velja 8,5-odstotna stopnja davka na dodano vrednost.

Kot najpomembnejšo novost pa na ministrstvu za finance izpostavljajo zvišanje praga za uporabo posebne ureditve obračunavanja davka na dodano vrednost po plačani realizaciji na 400.000 evrov.

bg/arh/bg
© STA, 2010