Za Čehe bo življenje letos dražje

Praga, 1. januarja - Za Čehe bo življenje v pravkar začetem letu 2010 precej dražje. Z današnjim dnem namreč začenja veljati varčevalni paket, s katerim želi vlada premiera Jana Fischerja zakrpati ogromno luknjo v državnem proračunu.

Kljub temu pa lahko država letos pričakuje rekorden proračunski primanjkljaj v višini 5,7 odstotka bruto domačega proizvoda. Možnosti za uvedbo evra tako ostajajo daleč v prihodnosti.

Med drugim se je za eno odstotno točko zvišala stopnja davka na dodano vrednost, in sicer splošna z 19 na 20 odstotkov, znižana, ki velja za hrano in zdravila, pa z devet na deset odstotkov.

Zvišale so se tudi trošarine; za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina je po novem treba odšteti 30 kron oz. 1,13 evra. Vinjeta za osebne avtomobile se je podražila za 20 odstotkov na preračunano 45,50 evra.

Varčevalni ukrepi segajo tudi na socialno področje. Tako se denimo znižujejo otroški dodatki in bolniška nadomestila, medtem ko se za razliko od prejšnjih let pokojnine letos ne bodo zvišale.

bg/bg
© STA, 2010