Starost za upokojitev pri ženskah letos višja za štiri mesece

Ljubljana, 1. januarja - Za ženske se v skladu s pokojninsko reformo iz leta 2000 v letošnjem letu zvišuje potrebna starost za upokojitev glede na lansko leto za štiri mesece. Potrebna pokojninska doba pa se glede na lansko leto podaljšuje za tri mesece, so sporočili z Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Ženske se bodo lahko letos upokojile, če bodo stare 56 let in osem mesecev ter če bodo imele 37 let in tri mesece pokojninske dobe, če bodo stare 61 let in bodo imele najmanj 20 let pokojninske dobe ali če bodo stare 63 let in bodo imele najmanj 15 let zavarovalne dobe.

Moški se bodo lahko letos tako kot že lani upokojili, če bodo stari 58 let in bodo imeli 40 let pokojninske dobe, če bodo stari 63 let in bodo imeli najmanj 20 let pokojninske dobe ali če bodo stari 65 let in bodo imeli najmanj 15 let zavarovalne dobe.

V letošnjem letu bo po napovedih že sprejet novi pokojninski zakon, ki naj bi začel veljati s 1. januarjem 2011. Minimalno starost naj bi zvišal na 60 let, polno pa na 65 let.

pse/ako
© STA, 2010