V Afganistanu ubiti štirje kanadski vojaki in novinarka

Kabul, 31. decembra - V napadu na jugu Afganistana so bili v torek ubiti štirje kanadski vojaki in kanadska novinarka. Umrli so v eksploziji bombe, ki je odjeknila, ko so patruljirali na območju Kandaharja. Odgovornost za napad, kakor tudi za sredin napad na vzhodu Afganistana, v katerem je bilo ubitih osem Američanov, domnevno uslužbencev Cie, so že prevzeli talibani.

Po besedah poveljnika kanadskih sil v Afganistanu, generala Daniela Menarda, so vojaki med patruljiranjem zbirali informacije o dogajanju in varnosti na omenjenem območju. Novinarka je bila na poti z njimi, ker je poročala o delovanju kanadskih vojakov.

Z zadnjim napadom se je število smrtnih žrtev med kanadskimi vojaki v Afganistanu povzpelo na 138. Napad se je zgodil le nekaj ur pred samomorilskim napadom, v katerem je bilo v provinci Host na vzhodu države ubitih osem ameriških civilistov.

Po besedah nekdanjega visokega predstavnika ameriške obveščevalne agencije Cia pa naj bi bili med žrtvami tudi uslužbenci te agencije.

ab/sk/ab
© STA, 2009