Abhazijci za predsednika znova izbrali Sergeja Bagapša

Suhumi, 13. decembra - Na včerajšnjih predsedniških volitvah v gruzijski separatistični pokrajini Abhaziji je po pričakovanjih zmagal dosedanji abhazijski voditelj Sergej Bagapš. To so bile prve volitve po rusko-gruzijski vojni avgusta lani, po kateri so neodvisnost Abhazije priznale Rusija, Nikaragva in Venezuela. Za Gruzijo in večji del mednarodne skupnosti so bile volitve nezakonite.

Gruzija.
Predsednik Abhazije Sergej Bagapš.
Foto: Itar-Tass/STA
Arhiv Itar-Tass/STA

Kot je danes sporočila abhazijska volilna komisija, je za Bagapša glasovalo 59,4 odstotka volivcev, za njegovega glavnega protikandidata Raula Čadšimbo pa le 15,4 odstotka. Ker je Bagapš prejel več kot polovico vseh glasov, drugi krog volitev, v katerem bi se spopadla najuspešnejša kandidata iz prvega kroga, ni potreben.

Opozicija v Abhaziji, ki se je v času pred volitvami večkrat pritožila zaradi številnih nepravilnosti, je upala, da bo uspela od Bagapša izsiliti vsaj drugi krog. Čadšimba je že sporočil, da se bo nad izidom volitev pritožil. Abhazijska volilna komisija ter opazovalci iz Rusije in Venezuele so volitve pohvalili kot poštene in transparentne.

jav/spo/sk/fz
© STA, 2009