Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 3. januarja - Nekaj zanimivosti iz sveta

V Pragi zadnji dan leta 2006 rekordnih 12,5 stopinje Celzija

Praga (STA/AFP) - V Pragi so zadnji dan leta 2006 izmerili rekordnih 12,5 stopinj Celzija. To je bil tako najtoplejši 31. december po 86 letih, ko so izmerili 0,1 stopinje Celzija manj. Ljudje, ki so silvestrovali na ulicah in trgih češke prestolnice, so tako lahko doma pustili kape in rokavice, saj jih zaradi prijetnih temperatur niso potrebovali.

Bob Geldoff: G-8 naj pomaga v Afriki

Berlin (STA/AFP) - Irski rocker Bob Geldoff, pobudnik koncerta Live Aid leta 1985 in koncerta Live 8 leta 2005 je Nemčijo, ki je s prvim januarjem prevzela predsedovanje skupini sedmih najrazvitejših držav in Rusije (G-8), pozval, naj pomaga revnemu afriškemu prebivalstvu. "Upamo in molimo, da bosta Nemčija in nemška kanclerka Angela Merkel politike prepričala, naj ukrepajo," je poudaril glasbeni zvezdnik po tem, ko je Nemčija napovedala, da bo poskušala v okviru skupine G-8 oblikovati poseben program, s katerim bi nagradila afriške države, ki se borijo proti korupciji in spodbujajo demokracijo s pomočjo več tujih investicij.

Kitajska namerava na podeželju graditi knjižnice

Peking (STA/AP) - Kitajska namerava na podeželju zgraditi okoli 200.000 novih knjižnic, s čimer naj bi poskušala premostiti razlike v kulturi in stopnji izobrazbe med podeželjem in v mestih. "Načrt gradnje knjižnic na podeželju naj bi postopoma rešil težave kmetov pri iskanju dobrih knjig," je poudaril Long Xinmin, vodja urada za tisk in publikacije. Vsaka od novih knjižnic naj bi imela vsaj tisoč knjig, trideset časnikov in avdiovideo opremo. Kitajska vlada bi tako rada predvsem ustvarila "harmonično družbo" in dvignila življenjski standard ljudi, ki ne živijo v mestih.

Rusinjam z več otroki več denarja

Moskva (STA/Itar Tass) - V Rusiji je stopil v veljavo zakon, v skladu s katerim bodo vsaki ženski, ki je posvojila ali rodila dva ali več otrok plačali 250.000 rubljev. Matere bodo prejele certifikat o družinskem kapitalu, ki ga bodo lahko izkoristile do 1. januarja 2010. Denar bo v celoti ali delno razdeljen v tri dele, pri čemer bo prvi namenjen izobrazbi otrok pred njegovim 25 letom, drugi bo porabljen za nakup njegovega stanovanja, tretji del pa bodo namenili pokojnini matere.

V Dubaju na ženske čakajo rožnati taksiji

Dubaj (STA/dpa) - V Dubaju so od ponedeljka na voljo rožnati taksiji, namenjeni izključno ženskam in otrokom. Z njimi upravlja podjetje za javni transport "Women's Taxi", s katerim sodeluje okoli sto taksistk. Kot je pojasnil predstavnik podjetja, so voznice izobrazili za delo s strankami v skladu z navadami in tradicijo muslimanske družbe. Imele pa so tudi izobraževanje o odnosu do žensk in otrok, ravnanju v izrednih razmerah in možnih poteh do vladnih ustanov ter zabaviščnih in turističnih krajev.

kku/ab/mc
© STA, 2007