Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 31. decembra - Nekaj zanimivosti iz sveta

Predsednik Bush hkrati največji junak in podlež leta 2006

Washington (STA/AP) - V javnomnenjski raziskavi mednarodnega inštituta Ipsos, v kateri je konec decembra sodelovalo več kot tisoč odraslih Američanov, je prvo mesto tako med pozitivnimi kot negativnimi osebnostmi leta 2006 pripadlo ameriškemu predsedniku Georgeu Bushu. Med zvezdami iz sveta zabave sta bila kot najboljša vzornika izbrana televizijska voditeljica Oprah Winfrey in igralec Michael J. Fox, za najslabša pa pop pevka Britney Spears in bogata dedinja Paris Hilton. Busha je na vrh največjih podležev postavila približno četrtina vprašanih in je tako premagal celo vodjo teroristične mreže Al Kaida Osamo bin Ladna in nekdanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina. Za največjega junaka leta, ki se izteka, je predsednika izbralo 13 odstotkov vprašanih, medtem ko bi po mnenju šestih odstotkov ta naslov moral pripasti ameriškim vojakom v Iraku.

Brad Pitt in Angelina Jolie na silvestrovo v Kostariki

San Jose (STA/AP) - Slavni igralski par, Brad Pitt in Angelina Jolie, bosta po božiču tudi silvestrovo praznovala v Kostariki. Božič sta praznovala s kolumbijskimi begunci, saj je Angelina Jolie ambasadorka visokega komisariata ZN za begunce. Novo leto bosta pričakala v prestižnem tihomorskem letovišču Papagayo, je poročal lokalni časnik. Razkošne sobe v tem letovišču s peščenimi plažami stanejo med 360 in 5180 evrov na noč. Par bo leto 2007 dočakal s svojimi tremi otroki, ob njih pa bosta tudi varuška in osebni kuhar.

Namesto v Sydney je odpotoval v Sidney

Berlin (STA/AFP) - Mladi nemški zavarovalni agent, ki je želel obiskati svoje dekle v avstralskem Sydneyju, je končal v manjšem mestu Sidney v ameriški zvezni državi Montana, ker je pri nakupu letalske karte prek interneta narobe vpisal ime svoje destinacije. 23-letni Tobias Gutt je zapustil Nemčijo, pripravljen za vroče avstralsko poletje, le v majici in kratkih hlačah in se pripravil na štiritedenske počitnice. Namesto v Avstraliji pa se je znašel na drugi celini v zasneženi ameriški državi Montana. "Zdelo se mi je čudno, vendar nisem želel nič reči. Mislil sem si, da letimo v Avstralijo preko ZDA," je dodal. Da je nekaj narobe, je dokončno ugotovil, ko so mu v mestu Billings dejali, naj presede na manjše letalo za Sidney, rudarsko mestece s 5000 prebivalci. Starši so mu nato poslali 600 evrov za karto za Avstralijo, kamor je prispel pet dni kasneje, kot je načrtoval.

Umrl najstarejši ruski vohun

Moskva (STA/dpa) - V 104. letu starosti je umrl najstarejši ruski vohun in agent tajne službe, je sporočila ruska zvezna varnostna služba FSB. Boris Guds se je rodil leta 1902 in je osebno poznal Feliksa Deržinskega (1877-1926), utemeljitelja predhodnice KGB. Guds je bil med letoma 1934 in 1936 tajni agent v Tokiu, kjer je deloval v vohunskem krogu okoli Richarda Sorgeja, ki je kot nemški novinar izdajal ključne vojaške skrivnosti Moskvi, vključno z datumom načrtovanega nacističnega napada na Sovjetsko zvezo leta 1941. Po Stalinovih čistkah leta 1937 je Guds izgubil položaj v tajni službi in je kasneje delal kot voznik avtobusa. Po upokojitvi je postal znan javnosti, ko je napisal knjige o zgodovini sovjetskih tajnih služb in delal kot svetovalec za vohunske filme.

New York v letu 2006 z rekordnim številom obiskovalcev

New York (STA/AFP) - New York, ki so ga po terorističnih napadih 11. septembra 2001 turisti skorajda zapustili, je letos obiskalo rekordnih 44 milijonov obiskovalcev, med njimi 37 milijonov Američanov in sedem milijonov tujcev, je sporočil župan tega mesta Michael Bloomberg. Ta je turiste opisal kot nepogrešljiv motor, ki poganja gospodarstvo mesta. "Do leta 2015 smo si zastavili ambiciozen cilj pritegniti 50 milijonov turistov. Smo na dobri poti, da ta cilj tudi dosežemo," je še povedal.

vi/vr/uca/ps
© STA, 2006