Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 2. januarja - Nekaj zanimivosti iz sveta

Putin nima mobilnega telefona

Moskva (STA/AFP) - Ruski predsednik Vladimir Putin je na srečanju z ministrom za telekomunikacije Leonidom Reimanom priznal, da nima svojega lastnega mobilnega telefona, ki pa ga ima 120 milijonov Rusov ali več kot 80 odstotkov prebivalstva. "Kar 84 odstotkov Rusov ima mobilne telefone. Smo na dobri evropski ravni," je dejal minister Reiman. Ko je vprašal ruskega predsednika, ali ima mobilni telefon, je slednji odgovoril: "Nimam ga." Reiman je povedal, da na 100 Moskovčanov pride 131 mobilnih telefonov, na 100 prebivalcev Sankt Peterburga pa 115. Poročilo Eurostat, evropske statistične agencije, pa je pred kratkim navedlo podatek, da je bilo v 25 članicah EU v letu 2003 v povprečju 85 mobilnih telefonov na 100 prebivalcev.

Laura Bush bolj priljubljena od svojega moža

Washington (STA/AFP) - Prva dama ZDA Laura Bush je veliko bolj priljubljena kot njen mož, predsednik George Bush, so pokazali rezultati najnovejše javnomnenjske raziskave CNN in US Today. 73 odstotkov anketirancev je dejalo, da imajo dobro mnenje o Lauri Bush, samo 13 odstotkov pa jih je dejalo, da o njej nimajo dobrega mnenja. Raziskava je pokazala, da je prva dama Bele hiše zasenčila svojega moža. Več kot 53 odstotkov vprašanih ima slabo mnenje o predsedniku Bushu, pozitivno mnenje o njem pa je izrazilo 46 odstotkov anketiranih Američanov. Z njegovo politiko se strinja 56 odstotkov anketirancev, proti jih je 41 odstotkov. Raziskavo, v kateri so sodelovali 1003 odrasli Američani, je opravil Gallupov inštitut.

Pijani vozniki na sramotilnem stebru

Sydney (STA/dpa) - Po novem predlogu prometnega zakona, katerega cilj je zmanjšanje števila prometnih nesreč, bodo v avstralski državi Queensland javno v tisku objavljali imena pijanih voznikov. Kljub izobraževalnim kampanjam se nekateri vozniki po uživanju alkohola ne obotavljajo sesti za volan, je izjavil premier Queenslanda Peter Beattie. "Moramo spremeniti kulturo, saj nekateri ljudje še vedno ne razmišljajo, ko sedejo za volan," je poudaril premier. Časopisi bodo objavljali imena voznikov, ki jih policija zaloti z več kot dovoljenih 0,5 promila alkohola v krvi, je dodal. "To je dober način, da se spravi ljudi v zadrego, iz tega pa lahko sledi tudi sprememba obnašanja," je še dodal. Ceste v Queenslandu so med božičnimi prazniki terjale devet življenj, 31 oseb pa je umrlo v ostalih avstralskih državah. Najmanj ena prometna nesreča v Queenslandu se je zgodila zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

Kitajci bodo izdelali orjaški TV zaslon

Šanghaj (STA/Fena) - Kitajci so v provinci Guangdong na jugu države začeli graditi orjaški televizijski zaslon, na katerem bo možen ogled programa z oddaljenosti osmih kilometrov. Zaslon, velik 13 krat 23 metrov, ki bo skoraj trikrat večji od igrišča za badminton, bo omogočal spremljanje programa tudi z velike oddaljnosti. Za projektom stoji elektronski velikan, družba Konka Group, ki namerava skupaj s svojima tekmecema, družbama TCL in Changhong, tržiti digitalno LED tehnologijo z novim izdelkom. Prodaja digitalnih LED televizorjev na Kitajskem se je v letu 2005 povečala za 50 odstotkov, in sicer z 28.000 v letu 2004 na 61.000 v lanskem letu. Ocenjujejo, da bo letos ta številka znašala 110.000.

Iranski predsednik razkril svoje imetje: 30 let star avtomobil

Teheran (STA/AFP) - Iranski predsednik Mahmud Amhadinedžad je moral v skladu z iransko ustavo pripraviti seznam svojega premoženja. Izkazalo se je, da ima prazen bančni račun in 30 let star avtomobil, so objavili lokalni časniki. Konservativni iranski predsednik tudi sicer nikoli ne zamudi priložnosti, da ne bi poudaril svojega skromnega življenjskega sloga. Na seznamu Amhadinedžadovega imetja so 40 let stara in 175 kvadratnih metrov velika hiša v četrti v vzhodnem Teheranu, kjer prevladuje nižji srednji razred, bel peugeot 504 letnik 1977 in dva bančna računa. Na prvi račun je Amhadinedžad prejemal plačo v prejšnji službi na univerzi, drugi račun, ki ga je odprl v obdobju, ko je delal kot guverner v provinci Ardebil na zahodu države, pa je prazen.

vi/jk
© STA, 2006