Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 1. januarja - Nekaj zanimivosti iz sveta

Pijanega potnika izkrcali na otok

London (STA/AFP) - Nekega pijanega moškega, ki je potoval z letalom iz Anglije na Kanarske otoke, so zaradi žalitev letalskega osebja izkrcali na portugalski otok v Atlantskem oceanu, kjer je moral preživeti 36 ur, preden je lahko nadaljeval potovanje, je dejal tiskovni predstavnik letalske družbe Monarch Airlines. 53-letnega potnika so skupaj s prtljago izkrcali na otoček Porto Santo 600 kilometrov od maroške obale, potem ko je med potovanjem na liniji Manchester-Tenerife žalil osebje in potnike airbusa 321. Po poročanju britanskega tiska so se težave začele, ko že vidno opitemu potniku niso želeli postreči alkohola. "Zahtevali smo, naj se pomiri, vendar nas ni poslušal, zato se je osebje odločilo obrniti letalo na Porto Santo in ga pustiti 500 kilometrov od cilja," je dejal tiskovni predstavnik. Letalo z 211 potniki je nato nadaljevalo pot na Tenerife, kamor je prispelo z več kot štiriurno zamudo. Pijani moški je na Tenerife odpotoval čez 36 ur z drugim letalom.

Uprizoril lažno ugrabitev, da bi preživel božič z ljubico

Madrid (STA/dpa) - Neki španski poslovnež iz mesta Sant Boi blizu Barcelone je uprizoril lastno ugrabitev, da bi preslepil ženo in preživel božič z ljubico, vendar je kasneje po priznanju na policiji to obžaloval. Lokalni mediji so poročali, da je moralo kakih 50 policistov na božični večer nujno priti v službo, potem ko so prejeli prijavo o ugrabitvi 39-letnega Juana V. V. Medtem ko je Juan užival z ljubico, so policisti preiskovali pristanišča in letališča. Ko se je končno pojavil ženi na vratih, je bil "utrujen in izčrpan" od domnevne ugrabitve. Pri dejanju mu je pomagal sodelavec, ki je telefoniral ženi in "z arabskim naglasom" zahteval odkupnino v višini 6000 evrov, vendar na prevzem denarja nihče ni prišel. Moški je nato prišel sam domov in dejal, da so ga ugrabitelji spustili na bližnji črpalki. Sumničavi policisti so ga podrobno izprašali, tako da se je na koncu zmedel in priznal resnico. Ljubica trdi, da ni vedela, da je poročen.

Novoletni koncert ledenih zvonov

Arhangelsk (STA/Tanjug) - V Arhangelsku na severu Rusije so iz ledu izdelali cerkveni zvonik, prvi in edini na svetu. Za izdelavo figure v obliki ogromnega zvona so porabili pet ton posebej pripravljenega ledu, zanjo pa so porabili nekaj tednov dela, je poročala ruska televizija. Na zvoniku, visokem štiri metre, vadijo najboljši zvonarji Arhangelska. Prvi koncert so izvedli na silvestrovo, izdelovalci zvonika pa upajo, da se ne bo stopil do pomladi.

Oponašal Hitlerja in dobil odpoved

London (STA/AFP) - Neki voznik rešilnega avtomobila je dobil odpoved, ker je na plesu v maskah v londonski bolnišnici Princess Alexandra de Harlow oponašal Adolfa Hitlerja. Stephen Marsham je dobil odpoved zaradi slabega vedenja, so sporočili iz bolnišnice, potem ko je moškega zaslišala disciplinska komisija. Na zabavo v maskah v slogu 40. let minulega stoletja je 55-letni Marsham prišel oblečen v uniformo britanskih zračnih sil (RAF), na pripombo kolega, da je podoben Hitlerju, pa si je nadel brčice, začel korakati in se ni zmenil za pozive nadrejenih, naj preneha. Marshamova soproga sicer meni, da je odpoved neprimerna, saj se je njen mož "samo šalil".

Naval na tablete proti kajenju

Madrid (STA/AFP) - V Španiji, kjer je 1. januarja začel veljati strog zakon proti kajenju, so v minulih mesecih zabeležili veliko povpraševanje po protikadilskih terapijah in tabletah proti kajenju, kot so tablete zyntabac. Strokovnjaki državnega odbora za preprečevanje kajenja predvidevajo, da bo leta 2006 prenehalo kaditi kar 500.000 Špancev. Očitno se mnogi na to že pripravljajo: v zadnjih dveh mesecih se je prodaja tablet proti kajenju povečala za 20 do 100 odstotkov glede na enako obdobje lani.

vi/ps
© STA, 2006