Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 31. decembra - Nekaj zanimivosti iz sveta

Spletne stavnice o zaroki švedske princese Viktorije

Stockholm (STA/dpa) - Spletne stavnice so se pridružile ugibanjem švedskih tabloidov, ali se bo 28-letna švedska prestolonaslednica, princesa Viktorija prihodnje leto zaročila z 32-letnim Danielom Westlingom, s katerim sta skupaj že skoraj štiri leta, poroča švedski tisk. Švedski kralj Karl Gustav XVI. bo 30. aprila prihodnje leto slavil 60. rojstni dan, kar bo po spletni stavnici Unibet priložnost za morebitno objavo zaroke njegove prvorojene hčerke. "Po drugi strani pa bi praznovanje kraljevega 60. rojstnega dneva lahko delno zmanjšalo možnost za kraljevsko zaroko. Organizacija dveh velikih dogodkov bi bila za švedski dvor preveč," je za časnik Aftonbladet dejal tiskovni predstavnik Unibet Sweden Christian Bonnelyche. V stavnici Nordicbet pa menijo nasprotno. "Bil bi že čas, saj sta skupaj že nekaj časa. V drugih evropskih kraljevskih družinah bi že zibali. Skrajni čas je, da se na Švedskem nekaj zgodi," je dejal tiskovni predstavnik Nordicbeta Kari Luukkonen.

Kofeinska tableta za budnost

Singapur (STA/dpa) - Azijski znanstveniki razvijajo kofeinsko tableto, ki bo vojakom na terenu pomagala, da ostanejo budni. Učinkovina naj bi delovala na vojake podobno kot črna kava. V prvi obsežni študiji o delovanju kofeina v Aziji je singapurska raziskovalna organizacija Nacionalni laboratorij (DSO) navedla, da bo za preučevanje tega naravnega poživila porabila tri leta. "Opravili bomo nekaj poskusov, da bi razumeli delovanje kofeina na presnovo človeka, nato pa bomo poskusili ugotoviti, če lahko te učinke prenesemo na okrepljeno budnost v vojaškem smislu," je dejal Fabian Lim, vodja vojaškega fiziološkega laboratorija. V raziskavi bodo sodelovale osebe stare od 18 do 35 let, ki dnevno spijejo več kot tri pijače z vsebnostjo kofeina. Medtem ko ameriški vojaki že uživajo kofein v žvečilnih gumijih, pa Lim pravi, da DSO poskuša odkriti nekaj novega s kofeinskimi tabletami, ki bi bile različnih moči; nekatere naj bi ustrezale polovici skodelice kave, druge pa dvema skodelicama kave.

Najprej bi jih reševali, nato pa ustrelili

Wellington (STA/dpa) - Člani novozelandskega lovskega društva so se zbrali ob ustju reke blizu Christchurcha, da bi mestnim oblastem preprečili odstrel 2000 kanadskih gosi zaradi, kot so navedli, ogrožanja javne varnosti. Lovci so zahtevali, naj gosi pustijo pri miru, da jih lahko kasneje sami ulovijo oziroma ustrelijo, je poročal lokalni radio. Oblasti pa menijo, da gosi predstavljajo nevarnost za letala na bližnjem mednarodnem letališču in da onesnažujejo tamkajšnja športna igrišča. Predsednik lovskega združenja North Canterbury Game Shooters' Club, Don Swift pa vztraja, da jih bo načrtno zmanjšanje gosje populacije s 3500 na 1500 prikrajšalo za njihov priljubljeni šport in zabavo. Skupina lovcev je tako na ustju reke oblikovala človeški ščit, da bi preprečila odstrel nesrečnih živali.

Češka manekenka Herzigova želi posneti Pepelko

Hongkong (STA/AP) - Češka vrhunska manekenka Eva Herzigova pravi, da želi režirati film o svojem življenju, ki je podobno Pepelkinemu, piše hongkonški časnik Prestige. Herzigova, ki se je pred leti proslavila z reklamno kampanjo za nedrčke Wonderbra, je v pogovoru za omenjeni časnik zaupala, da bi rada "režirala celovečerni dokumentarec o svojem življenju". "To bi bil avtobiografski film o dekletu iz vzhodnega bloka, ki je uspelo v svetu mode. Saj veste, zgodba o Pepelki," je dejala 32-letna manekenka.

Nemška gospodinjstva najmanjša v Evropi

Berlin (STA/AFP) - Nemčija je država z najvišjim odstotkom samskih gospodinjstev (37 odstotkov) v Evropi, kažejo rezultati študije za leto 2005, ki jo je v Berlinu predstavil sklad Konrada Adenauerja. Prvič je v tej državi več gospodinjstev brez otrok kot tistih z otroki; kar 52 odstotkov poročenih parov namreč ne živi z otroki. "Večina parov je starejših, katerih otroci so že zapustili dom. Veliko poročenih mladih parov pa sploh nima otrok," navaja poročilo. Zaradi nizke rodnosti se nemško prebivalstvo hitro stara. Glede na poročilo bo leta 2050 vsak tretji prebivalec Nemčije starejši od 65 let, odstotek oseb mlajših od 20 let pa bo s sedanjih 21 odstotkov padel na 16 odstotkov.

vi/ase
© STA, 2005