Milan Brglez

Datum rojstva: 1. 9. 1967
Kraj bivanja: Logatec
Izobrazba: doktorat s področja mednarodnih odnosov
Delo, ki ga opravlja: poslanec Evropskega parlamenta
Predlagatelj kandidature stranki SD in Gibanje Svoboda


Rezultat v prvem krogu: 15,45 %

Volilna enotaRezultat
Postojna19,75 %
Ljubljana Center16,25 %
Maribor16,08 %
Novo mesto15,54 %
Celje15,49 %
Ljubljana Bežigrad14,08 %
Ptuj14,05 %
Kranj12,40 %

Predstavitev in ključni vsebinski poudarki

Za predsedniško kandidaturo sem se odločil, ker verjamem, da lahko z izkušnjami, znanjem, odgovornim delovanjem v preteklosti ter usmerjenostjo v prihodnost uspešno predstavljam Slovenijo ter državljane bolj povežem za skupno dobrobit.

Moj politični program je sestavljen iz petih točk.

1. Povrniti ugled funkciji predsednika z odgovornim služenjem prebivalcem Slovenije ter iskanjem odgovora na najbolj pereča vprašanja preko povezovanja akterjev. Še posebej je to pomembno v primeru drugačnih pogledov, saj je pomembno, da je vsak glas slišan.

2. Zaščita socialne in pravne države, ustavnosti in zakonitosti. Varoval bom demokratično ureditev, pravno in socialno državo, osebno svobodo in svobodo izražanja, svobodo vesti, vse človekove pravice, zdravo življenjsko okolje in družbeno odgovorno gospodarsko pobudo. Uveljavitev omenjenih načel in pravic je namreč daleč od samoumevnega v družbah, ki se soočajo s krizami zaupanja ter družbenimi in političnimi ekstremizmi.

3. Oblikovanje novega družbenega dogovora. Demokratična država je tako močna, kot je močan njen najšibkejši člen. Zato si bom prizadeval, da bom s povezovanjem iskal temelje za nov družbeni dogovor, ki bo pripomogel k sonaravnemu razvoju ter večji gospodarski in družbeni blaginji. Prizadeval si bom za okolje, ki bo dalo kakovostnejša delovna mesta, bo spodbudno za mlade, raziskovalce ter znanstvenike. Slovenija mora postati država, kjer bo lahko vsakdo imel možnost izraziti svoje potenciale.

4. Vrniti Sloveniji v tujini ugled in spoštovanje. Brez odličnih diplomatskih odnosov, jasne smeri zunanje politike, moderne vojske in zaupanja v policijo država nima ugleda. Zato si bom prizadeval, da bomo v zunanji politiki zasledovali ključne strateške razvojne prioritete, da bomo imeli odlične odnose s sosedami in drugimi državami, ki bodo izhajali iz spoštovanja ter da bo naša vojska primerno pripravljena na varnostne izzive.

5. Izgradnja sožitja in solidarnosti med generacijami. Mladi in starejši skupaj tvorijo najmočnejše zavezništvo. Želim spodbujati programe gradnje družbenega okolja, ki bo prijazno in vključevalno do vseh generacij. Pri tem bo moje vodilo princip vseživljenjskega učenja, ki je ključno za družbo znanja, kot tudi učinkovito medgeneracijsko sobivanje.

Vse to lahko dosežemo le skupaj. Predsednik neposredno ne odloča sam, ampak je tisti, ki posluša, sliši in udejanja. Slovenija je država vseh, ki v njej živimo. Čas je, da jo začnemo upravljati odgovorno za danes in jutri.