Nataša Pirc Musar

Datum rojstva: 9. 5. 1968
Kraj bivanja: Radomlje
Izobrazba: doktorica pravnih znanosti
Delo, ki ga opravlja: odvetnica
Predlagatelj kandidature: skupina volivcev


Rezultat v drugem krogu: 53,89 %

Volilna enotaRezultat
Ljubljana Center59,40 %
Postojna58,20 %
Ljubljana Bežigrad57,31 %
Maribor52,87 %
Novo mesto52,76 %
Kranj52,04 %
Celje49,50 %
Ptuj47,70 %


Rezultat v prvem krogu: 26,88 %

Volilna enotaRezultat
Ljubljana Center28,59 %
Maribor28,29 %
Kranj27,26 %
Ptuj27,11 %
Ljubljana Bežigrad26,65 %
Novo mesto26,25 %
Postojna25,84 %
Celje25,05 %

Predstavitev in ključni vsebinski poudarki

V Kamniku sem preživela lepo in ljubeče otroštvo, četudi smo živeli skromno. Starša sta bila delavca, zaslužki majhni, zato sem že v gimnaziji honorarno delala. Želela sem postati zdravnica, a sem se na koncu znašla v pravu. Leta 1992 sem diplomirala in 1997 opravila še pravosodni izpit. Danes sem žena in mati skoraj 22-letnega Maksa, študenta strojništva. Vse, kar imamo, smo ustvarili sami, nič ni bilo podarjeno. Sem športnica, aktivna v bowlingu, nekdaj rokometašica, rada sedem na motor, vrtnarim, pečem, igram tarok, berem, študiram.

Prve ne pozabiš nikoli - služba na RTV Slovenija in šest let dela kot novinarka in voditeljica informativne oddaje TV Dnevnik, za tem pa pet let v isti vlogi v oddaji 24 ur na POP TV. Izpopolnjevala sem se na CNN, na univerzi v Manchestru, na BBC, Granada TV, Sky News, Reuters TV in Border TV. Pisala sem časopisne članke in delala na različnih radijskih postajah. Kariero sem nato na kratko nadaljevala kot vodja službe za korporativno komuniciranje v družbi Aktiva Group.

Leta 2003 sem se zaposlila na vrhovnem sodišču kot direktorica centra za izobraževanje in informiranje. Nato me je DZ na predlog predsednika republike Janeza Drnovška izvolil za pooblaščenko za dostop do informacij javnega značaja. Od 31. 12. 2005 sem opravljala funkcijo informacijske pooblaščenke, na katero me je maja 2009 državni zbor na predlog predsednika republike Danila Türka ponovno izvolil.

Danes delujem kot odvetnica, specializirana za medijsko pravo in človekove pravice.

Moje mednarodno delovanje je manj znano, traja pa več kot 20 let. Bila sem podpredsednica in predsednica Skupnega nadzornega organa za Europol, sodelovala sem pri pripravi zakonov o varstvu osebnih podatkov v Črni gori, Srbiji, Ukrajini, izobraževala sodnike in druge javne uslužbence v Evropi in Afriki. Predavala sem za številne institucije na vseh celinah. Bila sem članica skupine Sveta Evrope za pripravo Konvencije o dostopu do javnih informacij, bila sem svetovalka romunske vlade in vodja tima EU za vstop Švice v schengen. Bila sem članica delegacije EU, ki se je pogajala z ZDA po razkritjih Edwarda Snowdna o zlorabah podatkov državljanov EU.

Kot mati, žena, pravnica, aktivna državljanka čutim odgovornost, da se oglasim in opozorim javnost, ko gre za kršenje človekovih pravic, ko sovražni govor prevlada nad spoštljivim, ko se kršijo ustava in zakoni, ko se sesuva socialna država in se demokraciji režejo krila. Rada imam ljudi, rada sem v družbi različnih mnenj. Kot predsednica ne bom tiho in moj glas bo vedno glas za ljudi.