Anže Logar

Datum rojstva: 15. 5. 1976
Kraj bivanja: Ljubljana
Izobrazba: doktorat na Fakulteti za uporabne družbene študije
Delo, ki ga opravlja: poslanec DZ
Predlagatelj kandidature skupina volivcev


Rezultat v drugem krogu: 46,11 %

Volilna enotaRezultat
Ptuj52,30 %
Celje50,50 %
Kranj47,96 %
Novo mesto47,24 %
Maribor47,13 %
Ljubljana Bežigrad42,69 %
Postojna41,80 %
Ljubljana Center40,60 %


Rezultat v prvem krogu: 33,95 %

Volilna enotaRezultat
Ptuj39,44 %
Celje37,56 %
Maribor35,74 %
Kranj35,41 %
Novo mesto34,75 %
Postojna31,32 %
Ljubljana Center29,75 %
Ljubljana Bežigrad29,20 %

Predstavitev in ključni vsebinski poudarki

Moj cilj je: Slovenija, dežela visokega življenjskega standarda, sproščena, s čistim okoljem, delujočim sistemom, ničelno toleranco do korupcije in solidarno družbo, ki zna in zmore sodelovati.

Predsednik republike ima mandat večine Slovenk in Slovencev. Ne za to, da kritizira, ampak da s pozitivno iniciativo pokaže pot. Da zgled. Nagradi tiste, ki se trudijo.

Kot predsednik republike bom formaliziral forum sodelovanja vrha slovenske politike v obliki rednih mesečnih srečanj s predsednico parlamenta, predsednikom državnega sveta in predsednikom vlade.

Dvakrat letno (po potrebi tudi večkrat) bom sklical srečanje predsednikov parlamentarnih strank z namenom iskanja soglasja za ključne razvojne izzive Slovenije, posebej tiste, kjer politika ne bo enotna.

Vsako leto v sredini septembra bom v parlamentu predstavil nagovor za državljanke in državljane o stanju v državi. V tem govoru bom predstavil ključne izzive, predlagal konkretne ukrepe in izpostavil vprašanja, kjer moramo najti politično voljo za dosego napredka.

Predsednik republike ima mandat, da izpostavlja pomembne teme. V okviru te pristojnosti bom že na začetku mandata sklical Konvencijo o prihodnosti Slovenije. Ključni cilj je poenotiti se o strateških ciljih družbe in države.

Gospodarsko uspešna Slovenija je naš cilj družbe prihodnosti. Kot predsednik republike bom krepil razumevanje podjetništva/gospodarstva ter napredka, ki ga prinašata družbi. Podjetništvo in gospodarstvo bom spodbujal k zelenemu prehodu in skladnemu razvoju. Povezoval bom institucije znanja s podjetništvom in gospodarstvom ter sooblikoval družbo priložnosti, ki privablja mlade ustvarjalne posameznike.

Z gozdom in vodnimi viri bogata Slovenija bo vodilna država EU pri oblikovanju zelenih politik. V ta namen nameravam skleniti močno zavezništvo s številnimi družbenimi skupinami, ki so nujni za zeleni prehod: raziskovalno-razvojnimi inštituti, univerzami, gospodarstvom, nevladnimi organizacijami, lokalnimi skupnosti, mediji, kultura, kmetijstvo.

Na področju varnosti je treba spodbuditi investicije v obrambne sisteme skladno z zavezami iz Madrida. V kolikor bom ocenil, da manjka politične volje za izpolnjevanje danih zavez, bom nagovoril DZ z jasnim političnim sporočilom o pomenu kolektivne varnosti ter nacionalnih obrambnih sistemov. Skozi celotni mandat bom v rednem stiku z deležniki s področja obrambe.