Janez Cigler Kralj

Datum rojstva: 28. 12. 1978
Kraj bivanja: Komenda
Izobrazba: diplomirani politolog
Delo, ki ga opravlja: poslanec DZ
Predlagatelj kandidature stranka NSi


Rezultat v prvem krogu: 4,37 %

Volilna enotaRezultat
Celje5,86 %
Kranj4,98 %
Ptuj4,90 %
Novo mesto4,10 %
Ljubljana Bežigrad3,93 %
Maribor3,88 %
Postojna3,85 %
Ljubljana Center3,40 %

Predstavitev in ključni programski poudarki

Rojen sem bil na Ravnah na Koroškem, kjer sem preživel tudi otroštvo. S sestro sva odraščala ob mami samohranilki. Hodil sem v gimnazijo na Ravnah na Koroškem, diplomiral na fakulteti za družbene vede, smer politologija. Sem poročen, z ženo Klavdijo imava štiri otroke, živimo v bližini Komende. Sem podpredsednik NSi in vodja njene poslanske skupine. V času prejšnje vlade sem bil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Za kandidaturo sem se odločil, ker so se mnogi na stranko in tudi name osebno obračali, da nimajo kandidata oziroma kandidatke, za katero bi na letošnjih volitvah lahko iskreno oddali svoj glas, predvsem pa zato, ker sem trdno prepričan, da lahko ljudem in domovini iskreno služiš samo, če jih imaš res rad.

Jaz jih imam in če mi boste zaupali svoj glas, bom po svojih najboljših močeh prispeval, da bomo iz različnosti znali zgraditi enotnost, ki jo nujno potrebujemo, če želimo v svetu, ki je vse bolj nestabilen in se vse hitreje spreminja, najti svoje mesto. Naša domovina je čudovita, leži na križišču mnogih poti, skozi zgodovino je večkrat bila predmet želja večjih in močnejših. A nam je uspelo ohraniti svobodo in uresničiti stoletne želje po neodvisnosti. Zato se je zelo pomembno zavedati nečesa: Samo eno domovino imamo, naj bo naša, skupna. Bodimo ponosni nanjo.

Kot predsednik bom vsa moja prizadevanja usmeril v to, da v Sloveniji spremenimo odnos do tistih, ki delajo in ustvarjajo, da podjetnost postane cenjena in spoštovana vrednota. Kdor dela, mora od svojega dela tudi dostojno živeti. Ljudem moramo omogočiti, da razvijejo svoje talente in potenciale. Delujoče gospodarstvo je ključno za to, da prihajajoče zahtevne čase uspešno prebrodimo. Brez delujočega gospodarstva ni države blaginje.

Zelo pomemben je tudi odnos do ranljivih in tistih na robu, ki imajo občutek, da smo nanje pozabili, da so ostali zadaj, da se svet za njih vrti prehitro. Najti moramo pot, da jim vrnemo dostojanstvo in da spet postanejo del naše skupnosti. Zgodbo o uspehu lahko spišemo samo skupaj.

Ljudje potrebujejo varnost in si želijo stabilnosti. Vojna na evropskih tleh je pokazala, da smo v preteklih desetletjih zanemarili vidik lastne varnosti. Za svojo varnost bomo morali storiti več. Kot predsednik bom podpiral vsa prizadevanja za okrepitev varnosti Slovenije in EU. Našo varnost lahko najbolje zagotavljamo kot verodostojna članica zveze Nato. Zato bom kot predsednik podpiral vsa prizadevanja za nadaljnjo modernizacijo Slovenske vojske.