Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zadnje novice

Slovenija 11:47

Cesta preko prelaza Predel še vedno zaprta

Cesta čez prelaz Predel je na italijanski strani še vedno zaprta za ves promet, čeprav so skalni podor odstranili že pred desetimi dnevi. Trenutno izvajajo zaščito nad cesto s kovinskimi mrežami in jeklenicami, ki jih s sidranjem pričvrstijo na sicer krušljivo skalno pobočje, so danes sporočili z Občine Bovec.

svet 11:40

Japonski magnetni vlak s prek 600 kilometrov na uro do novega rekorda

Japonski magnetno dvignjen vlak je na testni vožnji dosegel hitrost 603 kilometre na uro in s tem postavil nov svetovni rekord. Vlak, ki pri drsenju nad tirnicami lebdi na močnem magnetnem polju, je pravzaprav podrl svoj lastni rekord izpred tedna dni, ko je drvel s hitrostjo 590 kilometrov na uro.

gospodarstvo 11:40

Javnofinančni primanjkljaj držav z evrom lani nižji; dolg navzgor

Javnofinančni primanjkljaj držav z evrom in članic EU se je lani znižal, zadolženost v obeh območjih pa se je zvišala. V območju z evrom je javnofinančni primanjkljaj, izražen kot odstotek bruto domačega proizvoda (BDP), lani znašal 2,4 odstotka, kar je 0,5 odstotne točke pod vrednostjo iz leta 2013. Javni dolg je bil pri 91,9 odstotka BDP.

kultura 11:38

V LGL premiera Collodijevega Ostržka kot ga vidi Silvan Omerzu

V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) bodo drevi premierno uprizorili večnega Ostržka v režiji, dramatizaciji in likovni podobi Silvana Omerzuja. Dramatizacije romana Carla Collodija se je Omerzu lotil tako, da je pri izboru scen izhajal iz likovne podobe. Predstavo bo zaznamovala Omerzujeva izčiščenost, a tokrat tudi barv ne bo manjkalo.

gospodarstvo 11:29

Runjak: Privatizacija v Sloveniji gre v pravo smer

Privatizacija v Sloveniji gre po oceni člana uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Mateja Runjaka v pravo smer. "Pa čeprav počasi," je dejal na današnjem poslovnem zajtrku ameriške gospodarske zbornice AmCham v Sloveniji in dodal, da zamujenega v zadnjih desetih letih pač ni mogoče nadoknaditi čez noč.

gospodarstvo 11:28

Cene industrijskih proizvodov marca navzgor

Cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih so se marca tako na mesečni kot na letni ravni zvišale za 0,4 odstotka. Gre za največje zvišanje cen na mesečni ravni po aprilu 2012, ko je bila rast prav tako 0,4-odstotna, so danes sporočili iz državnega statističnega urada.

kultura 11:26

V CD posvet o pomanjkanju ženskih literarnih imen v učnih načrtih

V Cankarjevem domu poteka posvet o podobi slovenskih literarnih ustvarjalk v učnih načrtih za pouk slovenščine v osnovnih in srednjih šolah. Kot je za STA dejala Tanja Tuma iz Ženskega odbora Slovenskega centra PEN Mira, želijo s posvetom ovreči napačno podobo, ki jo ob učnih načrtih dobijo učenci, da slovensko literaturo krojijo moški.