Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 30. novembra - Nekaj zanimivosti iz sveta

Miško zasačili pri kraji denarja

Dunaj (STA/AP) - Lastnik neke trgovine v avstrijskem Beljaku je s pomočjo video kamere prijel nenavadnega tatu - miško, ki mu je kradla denar. Varnostna kamera, ki je bila postavljena v omenjeni trgovini, je namreč pomagala lastniku odkriti, kdo je krivec za izginotje dveh bankovcev za 50 evrov iz njegove blagajne. To je bila miška, ki je potrebovala bankovca za gradnjo legla. Majhnega glodavca so zasačili pri delu, s tačko v blagajni, je poročala avstrijska televizija.

Prevzel nasledstvo kot moški, nato pa spremenil spol

Dubai (STA/dpa) - Nekega Savdijca, ki je po prevzetju milijonske zapuščine spremenil spol, toži njegova družina, ker ima kot ženska pravico samo do polovice vsote. Arabski časnik Arab News piše, da je dedič Ahmed spremenil spol šele po tem, ko je prevzel zapuščino, ki mu jo je zapustil njegov oče. Po islamskih zakonih pa bi moral kot ženska dedovati le polovico od tistega, kar je dovoljeno moškemu. Časnik navaja, da so Ahmedovi sorodniki vložili tožbo, v kateri trdijo, da jih je Ahmed prevaral, od sodišča pa zahtevajo prerazporeditev zapuščine.

Brezplačna nočitev za Marije in Jožefe

London (STA/Tanjug) - Britanska hotelska veriga Travelodge nudi parom z imenoma Marija in Jožef brezplačno nočitev med božičem. "Skušamo se odkupiti za to, ker hotelska industrija ni imela prostih sob za božič pred letom 2004," je pojasnil direktor hotela Travelodge v londonskem Covent Gardenu Sandy Leky. Edini pogoj je, da mora par, ki želi prenočiti v hotelu, pokazati osebne dokumente, s katerimi bosta dokazala, da jima je res ime tako kot staršema Jezusa Kristusa, ki se je moral roditi v hlevu, saj v prenočiščih tistega decembra ni bilo prostih sob. "Naš hotel je definitivno udobnejši od hleva," je še dejala Sandy Leky.

Za steklenico alkohola brezplačen kondom

Hyderabad (STA/Tanjug) - Južnoindijska država Andhra Pradesh je za svetovni dan boja proti aidsu, 1. december, trgovinam z alkoholnimi pijačami odredila, da morajo ob vsaki steklenici prodanega alkohola kupcu podariti kondom. Indija je s 5,1 milijona primeri za Južnoafriško republiko druga v svetu po številu okuženih z virusom HIV. "Ta ukrep je del kampanje krepitve zavesti med uživalci alkohola o nevarnostih spolnosti brez zaščite," je dejal vodja državne agencije za nadzor aidsa K. Damayanti. Vlada indijske zvezne države Andhra Pradesh bo na ta dan oskrbovala trgovine s kondomi in nadzirala njihovo razdeljevanje. Strokovnjaki se bojijo, da bi se Indija kmalu lahko povzpela na prvo mesto po številu okuženih z virusom HIV, ker je izobraževanje o tej smrtonosni bolezni slabo. Andhra Pradesh je s 470.000 primeri med 76 milijoni prebivalcev druga po številu okuženih med indijskimi državami. Na prvem mestu je zahodna država Maharashtra s 700.000 primeri.

Julia Roberts rodila dvojčka

Los Angeles (STA(AFP) - Ameriška filmska igralka Julia Roberts je v nedeljo v porodnišnici v Los Angelesu rodila dvojčka, dečka in deklico. Novorojenčka in 37-letna mamica se počutijo dobro, je poročala revija People. Igralka iz filma Čedno dekle, ki je leta 2000 dobila oskarja za najboljšo žensko vlogo v filmu Erin Brockovich, se je leta 2002 poročila s 35-letnim snemalcem Dannyjem Moderjem, očetom dvojčkov. Phinnaeus Walter in Hazel Patricia sta imeni dobila po očkovi družini. Julia Roberts je bila zaradi popadkov v sedmem mesecu nosečnosti v bolnišnico sprejeta že oktobra, ko so ji zdravniki svetovali počitek.

vi/jk
© STA, 2004