Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 28. novembra - Nekaj zanimivosti iz sveta.

Vodja misije ZDA pri FAO v Rimu gostom ponudil pest riža s fižolom

Rim (STA) - Vodja ameriške misije pri Svetovni organizaciji ZN za prehrano in kmetijstvo v Rimu je ob ameriškem prazniku, Dnevu zahvalnosti, povabljencem postregel s pestjo hladnega riža in fižolom. Veleposlanik je želel goste s takšnim jedilnikom opozoriti na problem lakote v svetu, piše tržaški Il PIccolo. Povabljenci, ki so pričakovali bogato pogostitev, si niso mislili, da bo veleposlanik za njihovo osveščanje uporabil tako zvit načrt. Pogostitev pa je bila odvisna tudi od sreče, saj so nekateri naključno izbrani dobili listek, ki jim je omogočil normalno večerjo. V brošuri, ki so jo prejeli povabljenci, je bilo zapisano: "Pravkar ste prejeli minimalno potrebno količino kalorij". Veleposlanik je po končani večerji izrazil upanje, da je bila večerja za povabljence zanimiva.

Po treh stoletjih končno na pravem naslovu

Berlin (STA/dpa) - Neko pismo, ki se je pred 286 leti znašlo v napačnem "poštnem predalu", je končno skoraj po treh stoletjih, prispelo na pravi naslov v Nemčiji. Pismo, ki datira iz davnega leta 1718, je poslal predstavnik protestantske cerkve iz Eisenaha v bližnji Oesteinheim. V njem je opozoril na nujnost izbire novega duhovnika po smrti starega. Omenjeno pismo je po pomoti prispelo v mesto z enakim imenom, ki se nahaja v bližini Frankfurta, kjer je končalo v mestnem arhivu. 73-letni Karl Schneider, sicer zgodovinar iz "pravega" Oestenheima, je bil presenečen, ko je med obiskom od prijatelja iz "napačnega" Oestenheima slišal za nenavadno pismo, ki je v arhivu njihovega mesta. Z natančnim poizvedovanjem je Schneider odkril, da se imena in dogodki iz pisma pokrivajo z istimi iz zgodovine njegovega mesta. Pismo je po skoraj treh stoletjih vendarle prispelo v pravi Oestenheim, Schneider pa je dejal, da je njegovo mesto, čeprav pisma niso dostavili na pravi naslov, kljub temu dobilo novega duhovnika.

Skyweb exspress - taksi 21. stoletja

Washington (STA/Tanjug) - Ulice svetovnih mest so vse bolj zatrpane, gneča v javnem prometu vse večja, nemogoče pa je včasih dobiti tudi taksi. Za rešitev prometnih zagat naj bi bila odlična rešitev enotirni električni taksi z majhnimi kabinami za nekaj ljudi z imenom skyweb exspress, sicer izum družbe Taksi 2000 iz ameriške zvezne države Minessota. Družba predvideva gradnjo razvejane mreže ozkih tirnic na višini pet metrov nad zemljo, po katerih naj bi obratovali računalniško vodeni (skyweb) taksiji. Sistem naj bi omogočal nemoteno ustavljanje brez neznosnih gneč. Družba Taksi 2000 navaja, da naj bi njihove gondole dosegle hitrost celo do 120 kilometrov na uro. Skyweb express naj bi stal okoli deset milijonov dolarjev za miljo (približno 1600 metrov), kar je bistveno ceneje od izgradnje metroja, pa tudi celo od tramvaja.

Mleko pomaga pri zdravljenju bolezni srca in ožilja

Melbourne (STA/Tanjug) - Mleko ne škoduje bolnikom, ki trpijo za boleznimi srca in ožilja, prav nasprotno, zmanjšuje tveganja za obolenja srca in infarktom, piše v poročilu "Mleko in bolezni srca in ožilja", ki so ga objavili na svetovnem vrhu mlekarstva v avstralskem Melbournu. Študija je zajela kar 400.000 ljudi, potekala je nekaj let, ugotovitve pa temeljijo na desetih različnih raziskavah. Rezultati raziskave opozarjajo, da mleko, ne samo, da ne škodi bolnikom z boleznimi srca in ožilja, temveč celo za 16 odstotkov znižuje tveganje za obolenja srca in srčni infarkt. Na štiridnevnem vrhu Mednarodne federacije mlekarstva (IDF) je sodelovalo prek 700 predstavnikov iz 30 držav. Organizacija IDF je sicer stara več stoletij in šteje več kot 40 držav članic.

Jabolčni zavitek za Guinnessovo knjigo rekordov

Dunaj (STA/AP) - Avstrijski pek Hermann Heindl iz dunajskega predmestja Himberg je izdelal 1239-kilogramski jabolčni zavitek, kar naj bi zadostovalo za uvrstitev v Guinnessovo knjigo rekordov, pišejo avstrijski mediji. Vse kaže, da je Heindl s 366 metrov dolgim jabolčnim zavitkom, ki ga je sicer sam izmeril, tokrat potolkel lastni rekord, saj je prejšnjikrat slavna avstrijska sladica merila "samo" 239 metrov. Za pripravo in peko velikanskega zavitka je Avstrijec, kot je dejal, s svojima pomočnikoma delal pet dni po deset ur. Pri tem je porabil 810 kilogramov jabolk, 82 kilogramov sladkorja, 78 kilogramov moke, 54 kilogramov margarine, 40 kilogramov rozin, 37 litrov vode, 25 litrov ruma, 10 litrov olja, dva kilograma cimeta in poldrugi kilogram soli.

vi/nb/mlj
© STA, 2004