Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 22. novembra - Nekaj zanimivosti iz sveta.

Mobilni telefoni hit med italijansko mladino

Rim (STA/dpa) - Vsak drugi italijanski otrok v starostni skupini od sedem do enajst let ima mobilni telefon, so pokazali rezultati študije, ki jo je objavila italijanska agencija za raziskovanje javnega mnenja Eurispes. Vprašanih je bilo več kot 5000 otrok, med katerimi jih ima več kot polovica, natančneje 51,6 odstotka, mobilni telefon. S tem se Italijani uvrščajo v sam vrh evropskih držav. Po predvidevanjih so Italijani na splošno največji zaljubljenci v mobilne telefone, saj jih ima skoraj vsak. Otroci se sicer po mobilnem telefonu največ pogovarjajo s prijatelji in ne s starši, 13 odstotkov vprašanih pa je odgovorilo, da mobilne telefone uporabljajo za pošiljanje SMS sporočil. Študija o italijanskih otrocih in najstnikih je še odkrila, da jih skoraj dva milijona oziroma 23 odstotkov živi v revščini.

Z avtomobilom nad sodnika

Kišinjov (STA/AFP) - Predsednik moldavskega nogometnega prvoligaša je bil kaznovan z denarno kaznijo, ker je s svojim avtomobilom pridrvel na igrišče in poskušal podreti sodnika, ki je dosodil enajstmetrovko nasprotnemu moštvu. Mihailu Makajevu, predsedniku prvoligaša Rosa, so za ta incident na tekmi proti Poitehniki, klubu iz moldavske prestolnice, prisodili 2000 dolarjev kazni. Makajev je namreč nekaj minut z avtomobilom po igrišču lovil presenečenega sodnika, vse dokler slednjemu ni uspelo pobegniti na tribuno. Tekmo so prekinili, Poitehnik pa je avtomatično zmagal z rezultatom 3:0.

Za 1,68 milijona dolarjev prodali Bolivarjevi pištoli

New York (STA/AFP) - Na dražbi v newyorški avkcijski hiši Christie's so za rekordnih 1,68 milijona dolarjev prodali pištoli, ki sta pripadali borcu za neodvisnost držav Južne Amerike, generalu Simonu Bolivarju (1783-1830). Pištoli, ki sta med občinstvom vzbudili veliko zanimanje, je okoli leta 1804 izdelal znani francoski orožar Nicolas-Noel Boutet. Začetna cena na dražbi se je vrtela med 600.000 in 800.000 dolarjev, kljub temu pa sta pištoli dosegli vsoto, ki doslej še nikoli ni bila dosežena za to vrsto orožja. Po smrti južnoameriškega revolucionarja, sicer rojenega Venezuelca, je Bolivarjeva partnerka Manuela Saenz pištoli podarila njegovemu prijatelju Ricardu Illingworthu.

Za streho nad glavo oropal bencinsko črpalko

Sydney (STA/dpa) - Neki 30-letni avstralski brezdomec je, da bi se prislužil zaporno kazen, med katero bi lahko preživel nekaj časa s streho nad glavo, oropal neko bencinsko črpalko v Beryju na jugu države. Kot je sporočila avstralska policija, je Tai MacDonald-Grant s črpalke ukradel denar, cigarete in brezalkoholno pijačo, nato pa počakal na policijo, ki jo je le uro prej brezuspešno prosil, da mu priskrbi prenočišče. Brezdomca, ki je od svojega štirinajstega leta več časa preživel v zaporu kot na prostosti, so tokrat obsodili na štiri leta zapora. V Avstraliji danes na ulicah živi okoli 100.000 Avstralcev, med katerimi je veliko število mladih.

Vsaki 25. Švicar milijonar

Zuerich (STA/AFP) - Vsaki 25. Švicar je prijavil, da ima premoženje v vrednosti milijon švicarskih frankov (660.000 evrov) ali več, je pokazala anketa nemško-švicarskega tednika Cash. V tej alpski državi je skupaj 154.000 gospodinjstev s premoženjem v denarju, premičninah in nepremičninah, ki presega milijon švicarskih frankov. Število švicarskih milijonarjev se je od leta 1997, ko je bilo v tej državi po podatkih zvezne administracije 117.000 družin oziroma tri odstotke davčnih zavezancev s premoženjem, vrednim milijon in več frankov, povečalo za 23 odstotkov. Premoženje bogatih Švicarjev je bilo v letu 2003 ocenjeno na 550 milijard dolarjev. Po podatkih neke švicarske svetovalne družbe se je to premoženje v enem letu povečalo za 2,8 odstotka. Milijonarji danes nadzirajo polovico bogastva v Švici, po ocenah 750 milijard frankov. Porast števila milijonarjev povezujejo predvsem z demografskimi razlogi - staranjem prebivalstva, pa tudi z ugodnim švicarskim davčnim sistemom, ki je veliko število bogatih tujcev privabil, da se nastanijo v tem davčnem raju.

vi/mav
© STA, 2004