Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 21. novembra - Nekaj zanimivosti iz sveta.

Avstralci najbolj marljivi delavci v razvitem svetu

Sydney (STA/AFP) - Avstralci delajo povprečno več kot njihovi kolegi drugod v razvitem svetu. Po podatkih avstralskega inštituta so zaradi takšnega delovnega ritma izpostavljeni preobremenjenosti, kar povzroča depresijo in tesnobo, ki je pri njih večja od povprečja. Raziskava, ki je zajela več držav, med njimi ZDA, Francijo, Japonsko in Nemčijo, kaže, da bi lahko Avstralci, tudi tisti, ki so že izrabili letni dopust, do konca letošnjega leta prenehali z delovnimi obveznostmi, pa bi kljub temu imeli enako število delovnih ur kot njihovi kolegi iz drugih industrijsko razvitih držav. Avstralci delajo povprečno 1855 ur letno, medtem ko je povprečje v drugih razvitih državah 1643 ur. Norvežani delajo na primer povprečno 1376 ur letno, je dejal direktor odbora strokovnjakov Clive Hamilton in dodal, da pa Avstralci sami menijo, da živijo v državi, ki je znana po podaljšanih koncih tedna. Čeprav je število prazničnih dni v Avstraliji mogoče primerjati s povprečjem v državah OECD, pa je plačani dopust precej krajši od evropskega povprečja.

Učiteljica v Veliki Britaniji učencem napovedala konec sveta

London (STA/AFP) - Učiteljica v zasebni katoliški šoli Saint-Mathieu v Manchestru na jugozahodu Velike Britanije, ki je želela, da bi njeni učenci kar najbolje izkoristili vsak dan svojega življenja, jim je dejala, da bo v približno v desetih dneh na Zemljo treščil meteorit, in naj se gredo domov "dokončno poslovit" od svojih najbližjih. Učiteljica je ugotovila, da so bile njene izjave slabo razumljene, kajti del 13- in 14-letnikov je planil v jok. Po zgroženem odzivu učencev je učiteljica hitro pojasnila, da je želela mlade samo opogumiti, da bi "izkoristili življenje". Predlog je "predstavila" na vsakodnevnem jutranjem zboru pred 250 učenci. Nekateri so bili 100-odstotno prepričani, da bodo umrli, je dejal eden od staršev in dodal, da "le bog ve, kaj jih je hotela učiteljica s tem naučiti".

V italijanskih kioskih koledarji z Mussolinijem

Trst (STA) - V kioskih v Trstu je mogoče kupiti tri različice koledarja za leto 2005 s podobo fašističnega vodje Benita Mussolinija. Kot poroča hrvaški dnevnik Večernji list, je njihova cena 5, 5,9 oziroma 7 evrov. Na koledarjih so reprodukcije fotografij duceja v vojaški uniformi, od fotografij, posnetih med zgodovinskimi govori z dvignjeno desnico, do bolj "pozerskih". Pod vsako fotografijo so izvlečki iz njegovega življenjepisa. Kot piše Večernji list, duce, kot kaže, za mimoidoče ni hudo zanimiv, saj povpraševanje ni veliko. Sicer pa v Italiji prodajajo tudi steklenice vina, na katerih je etiketa s sliko Mussolinija, Hitlerja in Stalina.

Lažni dedek Mraz napadal starke

Pariz (STA/AFP) - Francoska policija je na severu države prijela neko 37-letno žensko, ki je, preoblečena v dedka Mraza, z velikim kuhinjskim nožem napadala starejše ženske in jim jemala denar. Zadnja žrtev, neka prisebna 80-letna starka, je takoj, ko je "dedka Mraza" spustila v kuhinjo, posumila v njegove dobre namere; bila je dovolj prisebna, da je takoj zapustila svoj dom, nepovabljenega gosta pa zaklenila in poklicala policijo. V policijski postaji so nato ugotovili, da gre za žensko, ki je delala kot hišna pomočnica pri starejših osebah.

Sean Connery kupil "lunarno vozilo"

Los Angeles (STA/Tanjug) - Legendarni škotski igralec Sean Connery, znan po vlogi v filmih o tajnem agentu Jamesu Bondu, je skrivaj kupil enega od spominkov iz časov, ko je igral agenta 007, in sicer lunarno vozilo (moon buggy), ki ga je vozil v slovitem filmu Diamanti so večni iz leta 1971. Ocenjena vrednost vozila, s katerim je Bond v filmu pobegnil nasprotnikom, znaša 56.000 dolarjev. Nesojeno "Bondovo" vozilo bi sicer moralo prodati 14. decembra na dražbi londonske hiše Christie's, vendar je Connery očaral lastnika vozila Grahama Rayja, sicer urednika britanske revije 007, in ga pregovoril, da mu je vozilo prodal za 54.000 dolarjev. "Zares nas je presenetil. Nismo niti pomislili, da bi ga zvezda filmov o Bondu lahko kupila," je ob tem dejal neimenovani vir.

nb/vi/np
© STA, 2004