Vreme po Sloveniji ob 11. uri in napoved

Ljubljana, 13. novembra - Danes bo pretežno oblačno z občasnimi padavinami, po nižinah bo deževalo. Najmanj padavin bo v zahodni Sloveniji. Čez dan bo začel pihati severni veter, na Primorskem burja. Popoldne bodo padavine ponehale, najkasneje v južni Sloveniji. Veter se bo zvečer še okrepil. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 9, na Primorskem okoli 14 stopinj C. V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno in zelo vetrovno. Pihal bo okrepljen severni veter, na Primorskem zelo močna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -4 do 2, na Primorskem okoli 6, najvišje dnevne od 0 do 5, na Primorskem do 10 stopinj C.

Napoved za sosednje pokrajine: V sosednjih pokrajinah bo pretežno oblačno. V krajih vzhodno in južno bo deževalo. Čez dan bo začel pihati severni veter, ob severnem Jadranu burja. Dež bo do večera postopno ponehal, najpozneje v notranjosti Hrvaške. Burja se bo proti večeru še okrepila, pod Velebitom bo zelo močna. Manjše padavine bodo čez dan tudi v Alpah. V nedeljo bo povečini oblačno in zelo vetrovno. Pihal bo okrepljen severni veter, ob severnem Jadranu zelo močna, pod Velebitom tudi orkanska burja.

Vremenska slika: Nad Sredozemljem je plitvo območje nizkega zračnega pritiska, nad Skandinavijo in severnim delom srednje Evrope pa je obsežno in globoko ciklonsko območje. Hladna fronta bo dopoldne dosegla Alpe, popoldne pa bo ob severnih višinskih vetrovih prešla naše kraje. Za njo bo od severa začel dotekati nad naše kraje hladnejši in postopno nekoliko bolj suh zrak.

Obeti: V ponedeljek bo delno jasno, veter bo nekoliko oslabel. V torek bo precej jasno in topleje.

Opozorilo: Od danes zvečer do ponedeljka čez dan bo burja na Primorskem v sunkih presegla 90 kilometrov na uro, na izpostavljenih mestih pa tudi hitrost okoli 140 kilometrov na uro. Na Gorenjskem bo pihal karavanški fen, ki bo v sunkih lahko presegel hitrost 70 kilometrov na uro. Zelo vetrovno bo tudi na Štajerskem in v Prekmurju.

td/td
© STA, 2004