Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 10. novembra - Nekaj zanimivosti iz sveta

S kito vlekla avtomobil

Hong Kong (STA/dpa) - Neka ženska iz vzhodne Kitajske je uporabila svoje lase za vleko avtomobila, ki je tehtal 1,5 tone. 49-letnica iz Wendenga v provinci Shandong je po poročanju kitajskega časnika China daily svoje kar 230 centimetrov dolge lase spletla v kito, ki jo je nato privezala na avtomobil. Zatem je "avtomobilček" vlekla več kot 50 metrov. Ženska, katere lasje so tako dolgi, da je morala pri krtačenju las stati na stolu, je pozneje povedala, da je drzni poizkus izvedla "enkrat in nikoli več", saj se sedaj želi vrniti k svoji karieri poklicne umetnice.

Tigrom v živalskem vrtu prepovedali piščance

Peking (STA/Tanjug) - Uprava nekega živalskega vrta na jugu Kitajske je, da bi preprečila morebitno epidemijo ptičje gripe med letošnjo zimo, sklenila, da tigrov ne bodo več hranili s piščančjim mesom, ki je sicer najljubša hrana teh divjih živali. Uprava se je za ta korak odločila, potem ko je oktobra v nekem živalskem vrtu na Tajskem za ptičjo gripo umrlo kar 32 tigrov, 51 pa se jih je okužilo s to smrtonosno boleznijo. V prihodnjih treh mesecih bodo tako poleg tigrov tudi levi in druge mesojede živali uživale izključno govedino, ovčetino in zajčevino. Živali bodo lahko piščance znova okusile šele takrat, ko bo minila nevarnost epidemije.

Prebivalci Bombaja žrtve leopardov

Bombaj (STA/Hina/Tanjug) - Bombaj, gospodarska prestolnica Indije, že dvajset let vodi tiho vojno z leopardi, ki vse pogosteje napadajo ljudi, kar je posledica širitve mesta oziroma krčenja njihovega naravnega okolja. Gre za leoparde iz 140 kvadratnih metrov velikega Nacionalnega parka Sanjay Gandhi, v bližini katerega danes živi najmanj pol milijona ljudi. Leopardi iz parka se počutijo tako ogrožene, da so krenili v pravo vojno proti ljudem. V zadnjih dvajsetih letih je tako za posledicami napadov leopardov umrlo več kot sto ljudi, v samo zadnjih dveh letih pa več kot 30 ljudi. Okoljevarstveniki za vse krivijo indijske oblasti, ki si zapirajo oči pred divjo, pa tudi načrtovano gradnjo, ki ogroža prebivališče teh divjih mačk. Medtem ko se ekologi zavzemajo za omejitev prostora, na katerem živijo leopardi, za prepoved izletov in nočnih sprehodov po parku, pa se ljubitelji narave temu upirajo, ker menijo, da je nacionalni park za prebivalce Bombaja edini prostor za počitek v naravi.

Coca-cola in pepsi za uničevanje škodljivcev

New Delhi (STA/Tanjug) - V nekaterih indijskih vaseh, kjer vzgajajo bombaž, so pridelovalci pohiteli z nakupom velikih količin coca-cole in pepsija, ker so prepričani, da sladkor iz teh dveh brezalkoholnih pijač pomaga uničiti škodljivce, ki napadajo pridelke. Vaščani so povedali, da so jim strokovnjaki svetovali, da je najbolj učinkovit način boja proti škodljivcem mešanica pesticida in sladkornega sirupa ter da njihove izkušnje kažejo, da je tovrstna mešanica daleč cenejša in dosti bolj učinkovita od čistih kemikalij. Eden izmed kmetovalcev trdi, da sta se coca-cola in pepsi v boju proti trdovratnim škodljivcem dosti bolj izkazali kot pa navadni pesticidi. "Odkrili smo, da imata coca-cola in pepsi enak učinek na škodljivce; pijača jih najprej omami, nato pa padejo na tla," je izjavil. Proizvajalci brezalkoholnih pijač, pa tudi strokovnjaki za pesticide, pa so te trditve zanikali.

Če jih ne moreš premagati, jih pojej

Nikozija (STA/Tanjug) - Ciprski kmetovalci so v brezuspešnem poskusu, da bi se zaščitili pred navalom kobilic, sklenili, da bodo upoštevali nasvet Združenih narodov, ki na svoji spletni strani priporoča, naj kobilice, če jih ne morejo premagati, pojedo. Kobilice, ki so na Ciper prišle iz Afrike, so bogate s proteini in jih lahko pražite, kuhate, ali pečete, je le ena od informacij, ki jih je v iskanju rešitev za naval kobilic objavila Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) s sedežem v Rimu. "Tu je nekaj lokalnih receptov iz držav, ki so jih preplavile kobilice. Prosimo, pošljite nam vaše!," je moč prebrati na spletni strani FAO. Recept nekega plemena iz Južne Afrike tako priporoča, da pečene kobilice zmeljete v fini prah, kar je menda zelo okusna in priročna jed za dolga potovanja. Posušene noge kobilic pa so prava poslastica, še piše na spletni strani FAO.

vi/ab/bov/vr
© STA, 2004