Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 7. novembra - Nekaj zanimivosti iz sveta

Kanadčani vabijo Američane, ki ne marajo Busha

Montreal (STA/AFP) - Neka kanadska satirična revija se je odločila, da bo pomagala Američanom, ki ne prenašajo več svojega predsednika Georgea Busha in jih vabi, naj si poiščejo zatočišče v Kanadi. Revija tako prek svoje spletne strani Kandačanom tudi predlaga naj ameriškim nasprotnikom Busha pomagajo tako, da se s kakim izmed njih poročijo. "Imate moč, da nekega naprednega Američana rešite štirih zaporednih let pod Georgeom Bushem," je zapisala satirična revije iz Toronta. Temu pozivu se je že odzvalo na stotine Kanadčanov, ki so priložili svoje podatke in fotografijo. Da bi Američane prepričala v odločitev za ta korak, revija še piše, da je Kanada v primerjavi z ZDA "liberalna utopija", v kateri je uveljavljen univerzalni sistem zdravstvenega zavarovanja, kjer so v nekaterih provincah istospolni zakoni dovoljeni in kjer orožje ni priljubljeno.

Vojaki iz helikopterja pozivali gledalke dirke, naj se jim razgalijo

Gold Coast (STA/AFP) - Posadka avstralskega vojaškega helikopterja, ki je bila na avtomobilistični dirki v letovišču Gold Coast na vzhodni obali Avstralije zadolžena za nadzor iz zraka, si je privoščila precejšnjo "predrznost" in spravila vojsko v neroden položaj. Očitno vojake v helikopterju avtomobili niso zanimali toliko kot gledalci - natančneje gledalke - dirke. Helikopter se je namreč spustil med dve stanovanjski zgradbi, kjer je bilo na balkonih več deklet, ki so v kopalkah spremljale dirko hitrih avtomobilov, nato pa so vojaki pokazali karton z napisom "pokažite nam prsi". Toda dekleta niso bila preveč navdušena nad "nespodobnim povabilom". Ena izmed njih je namreč helikopter in sporočilo fotografirala, fotografijo pa objavila na internetu. Vojska se je takoj odzvala. Posadko je poslala na neplačan dopust, obnašanje vojakov pa označila za "popolnoma nesprejemljivo". Očitno generali niso imeli dosti posluha za "pobalinstva" svojih podrejenih.

Jeniffer Lopez posvetila pesem svojemu soprogu

Los Angeles (STA/Tanjug) - Latino-pevka Jeniffer Lopez je eno od pesmi na novem albumu posvetila svojemu soprogu Marku Anthonyju. Pesem z naslovom "You Got Me" je napisal znani ameriški producent Rodny Jerkins, ki je pojasnil, da pesem govori o tem, da ni pomembno, kaj ljudje govorijo o njuni zvezi in o njima, prav tako pa ni pomembno, kaj si mislijo o njima. "Najpomembneje je, da imaš ti mene, jaz pa tebe," poje J.Lo. Jerkins je sicer za britansko MTV še povedal, da se je glas Lopezove na novem albumu precej razvil glede na prejšnje petje. "Postala je bolj zrela. Vokalno je zelo napredovala. Zares me je presenetila, skoraj šokirala," je še dejal.

Zaradi zmage Georgea Busha dobil češki zdravnik rekordno stavo

Praga (STA/dpa) - Zmaga ameriškega predsednika Georgea Busha na predsedniških volitvah v ZDA je praškemu zdravniku Zdeneku Kaplanu prinesla doslej najvišji dobitek v zgodovini "nešportnih" stav na Češkem. 57-letni Kaplan je namreč na Bushevo ponovno izvolitev stavil kar milijon čeških kron oziroma približno 32.000 evrov, sedaj pa je bogatejši za 1,6 milijona kron oziroma dobrih 50.000 evrov. Toda dobitka ne namerava obdržati. "Nekaj bo dobilo otroško zdravilišče v Nordboehmenu, ostanek pa bom namenil staršem žrtev drame s talci v severnoosetijskem Beslanu," je v četrtek povedal zdravnik. "Enostavno sem razumsko ocenil to, kar mi je govorilo moje hazardersko srce," je svojo visoko stavo pojasnil Kaplan.

Fergie pomirja: Ne boste me videli gole

London (STA/dpa) - Sarah Ferguson, nekdanja soproga britanskega princa Andrewa, je Britance pomirila, da se jim nikakor ni treba bati, da bi nekega jutra odprli časopis in v njem presenečeni zagledali golo Fergie. "Nikomur ne želim pokvariti teka že pred zajtrkom," je v četrtkovem televizijskem pogovoru zatrdila vojvodinja yorška. Pri poziranju za neko knjigo - dobiček od njene prodaje so namenili dobrodelni ustanovi glasbenika Eltona Johna za boj proti aidsu - si je Fergie sicer že snela oblačila, vendar pa si je takrat "občutljiva mesta" pokrila s črno ruto. "Številni ljudje v knjigi so goli, jaz pa tega nisem želela," je pojasnila.

vi/jav/ms
© STA, 2004