Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 1. novembra - Nekaj zanimivosti iz sveta.

Psička s pritiskom na 911 rešila gospodarico

Washington (STA/dpa) - Štiriletna psička pasme rotvajler z imenom Faith (Zvestoba) je postala junakinja, ker je zavrtela številko nujne medicinske pomoči in s tem rešila življenje gospodarici. 45-letna Leana Beasley, ki je priklenjena na invalidski voziček, je dejala, da je Faith izurjena, da v primeru nuje sname telefonski aparat s kljuke in s smrčkom pritisne določen gumb za nujno pomoč. Pes je tudi izurjen, da zazna manjše spremembe oz. vsakršno poslabšanje Leanine bolezni. Šolanje se je povrnilo že septembra, ko je Faith "poklicala" operaterja in začela glasno lajati v slušalko. "Čutila sem, da se z druge strani žice nekaj dogaja," je dejala operaterka Jenny Buchanan in dodala, da je psica tako vztrajno lajala v slušalko, da je bila prepričana, da ji želi nekaj povedati. Operaterka je takoj poslala zdravnike k Leani, kjer jim je Faith odprla vrata. Beasleyevo so odpeljali v bolnišnico, kjer je tri tedne ostala na zdravljenju. Zdaj je že doma s svojo zvesto prijateljico.

Polbrat kanclerja Schroederja izdaja tednik na papirnatih robčkih

Berlin (STA/Hina) - Po več letih brezposelnosti je Lothar Vosseler, polbrat nemškega kanclerja Gerharda Schroederja, v trenutku, ko se mu je končno ponudila priložnost, da začne delati kot prodajalec kruha, dobil ponudbo za donosnejšo službo - postal bo pomočnik urednika prvega časopisa, ki bo izhajal na papirnatih robčkih. 57-letnega Vosselerja bo zaposlil berlinski scenarist Ernest Buck, glavni urednik edinstvenega satiričnega tednika, ki naj bi izhajal pod naslovom "Buergertrichter". Vosseler bo posebni sodelavec za vprašanja o življenju aktualnega nemškega kanclerja. "Kje si lahko še obrišete nos v robček z besedilom in fotografijami o kanclerju, pa potem ne končate v zaporu," se retorično sprašuje Buck, hkrati tudi soavtor Vosselerjeve biografije z naslovom "Kancler, na žalost moj brat, in jaz", ki naj bi na prodajne police predvidoma prišla konec decembra. Zavojček z desetimi papirnatimi robčki se bo po ceni 95 centov prodajal v 50.000 kioskih po vsej Nemčiji, v prvih petih številkah "Buergertrichterja" pa bodo objavljene fotografije Schroederja in Vosselerja iz časov njunega skupnega otroštva. Vosseler je do svojega slavnega sorodnika sicer precej kritičen, Buck pa meni, da se Schroeder polbrata sramuje, saj ga na primer ni povabil na svojo četrto poroko z novinarko Doris Koepf, prav tako pa ju Vosseler nikoli ni obiskal na njunem domu v Hannovru.

David Beckham se za Pepsi pretepa z Jennifer Lopez in Beyonce

London (STA/dpa) - V reklamnem spotu za Pepsi se David Beckham spopade z Jennifer Lopez in Beyonce. Angleški nogometaš in ameriški pop divi se borijo z azijskimi borilnimi pripomočki. Kratek reklamni spot bodo v Evropi začeli vrteti ta teden, nekoliko kasneje pa ga bodo predvajali tudi na ostalih televizijskih postajah po svetu. Beckham je z ameriškimi podjetji za promoviranje njihovih izdelkov podpisal pogodbe v vrednosti 14 milijonov evrov.

Britanski Times po 216 letih le še v manjšem formatu

London (STA/dpa) - Britanski dnevnik The Times bo prekinil svojo 216 let dolgo tradicijo in bo izšel v občutno manjši obliki. Od danes naprej bo konservativni časnik, ki je v lasti medijskega mogotca Ruperta Murdocha, mogoče kupiti le še v tako imenovani kompaktni inačici. Takšna oblika bo omogočala lažje branje na avtobusih in podzemni železnici kot tradicionalni veliki format. Times je projekt preoblikovanja formata začel že pred kakim letom, ko je bralcem ponudil veliko in kompaktno izdajo. Odzivi na manjši format so bili "fenomenalni", so pri časniku utemeljili dokončno odločitev za odpoved tradicionalni velikosti časnika. Za takšen korak so se že pred Timesom odločili pri levoliberalnem Independentu. Naklada Independenta se je od uvedbe manjšega formata septembra lani dvignila za dobrih 21 odstotkov.

V švicarskem Appenzellu na olimpijadi gorskih sirov podelili 60 medalj

St. Gallen (STA/APA) - Na tretji olimpijadi gorskih sirov v švicarskem Appenzellu so minuli konec tedna podelili 60 medalj za najboljše gorske sire. Tekmovanja se je udeležilo devet držav, žirija pa je preizkusila 437 vrst sirov. Nedvomna zmagovalka olimpijade, ki jo organizira mednarodna Organizacija Caseus Montanus, je Švica, ki je dobila 37 medalj. Švici so sledile Italija z osmimi, Francija s sedmimi, Avstrija s štirimi medaljami, po eno pa so dobile Japonska, Portugalska, Španija in Mehika. ZDA so na olimpijadi ostale brez odličja. Olimpijadi je v nedeljo sledila ogromna sirova tržnica, na kateri so lahko obiskovalci preizkusili gorske sire iz vse Evrope. Cilj olimpijade je proizvode iz gorskih območij narediti bolj prepoznavne in pospeševati njihovo kakovost z mednarodnim tekmovanjem.

vi/nst/aju
© STA, 2004