Imenovanih sedem začasnih poslancev v Evropskem parlamentu

Ljubljana, 5. aprila - Državni zbor je v okviru mandatno-volilnih zadev imenoval sedem poslancev državnega zbora, ki bodo opravljali tudi funkcijo poslanca v Evropskem parlamentu od vstopa Slovenije v Evropsko unijo do konstituiranja novega sklica Evropskega parlament po junijskih volitvah. To funkcijo bo zasedlo šest opazovalcev v Evropskem parlamentu, poleg njih pa bo Slovenijo zastopala tudi ena poslanka, in sicer Majda Širca (LDS), ki bo tako nadomestila njenega strankarskega kolega in sedanjega opazovalca Jelka Kacina. Evroposlanca iz vrst liberalne demokracije bosta še Ljubo Germič in Roman Jakič, SDS je predlagala Miho Brejca, NSi pa Alojza Peterleta. Evropski poslanec iz vrst ZLSD bo postal Feri Horvat, iz SLS pa Janez Podobnik. Razen edine slovenske evroposlanke so njeni preostali kolegi doslej že opravljali funkcijo opazovalca v Evropskem parlamentu.

Listi kandidatov, ki jo je državnemu zboru predlagala mandatno-volilna komisija, so nasprotovali poslanci opozicijske SNS. Tako je Sašo Peče znova opozoril na diskriminacijo treh najmanjših parlamentarnih strank, SNS, SMS in DeSUS. Ne glede na to, da imajo te tri stranke v državnem zboru 12 poslancev, pa v Evropskem parlamentu ne bodo imele niti enega svojega predstavnika, je bil kritičen Peče.

Nedavno novelirani zakon o volitvah evroposlancev sicer ne zahteva uravnotežene zastopanosti žensk in moških na listi kandidatov za "začasne" evroposlance, na junijskih volitvah pa na kandidatnih listah noben spol ne bo smel biti zastopan z manj kot 40 odstotki. Vsaka lista bo namreč morala biti sestavljena tako, da bo najmanj en kandidat vsakega od spolov uvrščen v zgornjo polovico liste. Liste kandidatov, na katerih omenjeno načelo ne bo spoštovano, bodo neveljavne, določa novelirani zakon o volitvah sedmih evroposlancev iz Slovenije. Izjema bodo lahko le tiste kandidatne liste, na katerih bodo uvrščeni le en ali le trije kandidati oziroma kandidatke. Če bodo na listi trije kandidati oziroma kandidatke, mora biti med njimi najmanj en predstavnik vsakega od spolov.

tfe/prt/am/tz/tfe
© STA, 2004