Prehrana rudarjev v 20. stoletju predstavljena v knjigi Knapovška košta

Mežica, 15. januarja - Prehrano rudarjev zgornje Mežiške doline in njihovih družin v 20. stoletju je v knjigi Knapovška košta, ki so jo v sredo zvečer predstavili v mežiškem muzejskem rudniku, opisala etnologinja in kustosinja Koroškega pokrajinskega muzeja iz Slovenj Gradca Brigita Rajšter. Knjiga poleg opisov prehranjevalnih navad koroških rudarjev vsebuje tudi številne recepte za pripravo jedi, ki so jih avtorici skozi enoletna srečanja odkrile starejše gospodinje iz Mežiške doline. Po besedah prof. Janeza Bogataja, ki je sodeloval pri predstavitvi knjige, ta ni pomembna le za stroko, ampak tudi za sam kraj in Slovenijo. Avtorica je s knjigo pokazala, da je pojem kulturne dediščine širok in da je tudi prehrana del kulturne dediščine nekega območja, je dejal Bogataj.

Celotna novica je dostopna le naročnikom.
Novica vsebuje 1.637 znakov (brez presledkov) oziroma 313 besed.

Novico lahko kupite. Cena: 1 žeton; na računu: 0 žetonov

vpu/kb
© STA, 2004