Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 31. avgusta - Nekaj zanimivosti iz sveta.

Stari Rimljani krivi, da Britanci nosijo nogavice pod sandali

London (STA/Hina) - Britanci, iz katerih se drugi narodi norčujejo, ker sandale obujejo čez nogavice, lahko pojasnijo, da so to navado prevzeli od starih Rimljanov, ki naj bi uvedli to modno muho, piše britanski dnevnik The Times. Časnik se ob tem sklicuje na nedavno arheološko odkritje bronaste noge, obute v sandal in nogavice. Bronasto stopalo naravne velikosti so arheologi izkopali minuli mesec, izhaja pa iz drugega stoletja našega štetja. The Times je vprašanje, zakaj Britanci pod sandale obujejo nogavice, pojasnil na podlagi ugotovitev rimskega senatorja in zgodovinarja Tacita, ki je svoj čas vreme v Britaniji označil kot "absolutno grozno". Po besedah britanske arheologinje Nancy Rosenberg so Rimljani v Sredozemlju sandale lahko nosili na boso nogo, ker je bilo podnebje ugodno, na območju današnje Velike Britanije pa so morali zaradi nizkih temperatur pod tradicionalna obuvala obuti nogavice.

Zaradi svinjine na jedilniku začasno zaprli restavracijo

Ankara (STA/dpa) - Oblasti v mestu Kas na jugovzhodni obali Turčije so za dva tedna zaprle lokalno restavracijo, ker je imela na jedilnem listu tudi svinjino. Lastnik restavracije Ismail Inan je ogorčen: "Že dvajset let delam v turizmu in ne razumem, kako lahko v turističnem kraju sredi sezone zaprejo rastavracijo". Župan Kasa Yilmaz je pojasnil, da so lokal zaprli, ker lastnik ni imel dovoljenja za to, da gostom ponuja jedilnike iz svinjine. Turki kot muslimani svinjine ne jedo, vendar pa jo je mogoče dobiti v številnih restavracijah v turističnih krajih na turški sredozemski obali.

Kanadčani na fotografijah za potni list brez nasmeha

Toronto (STA/Hina) - Kanadčani se morajo na fotografiji za potni list držati resno. Urad za izdelavo potnih listov je namreč izdal nova navodila, da morajo prosilci za nove potne liste poleg ostale dokumentacije predložiti tudi dve fotografiji z "normalnim izrazom na obrazu" - z zaprtimi usti in pogledom, usmerjenim v kamero. Tiskovna predstavnica urada je sporočila, da gre za upoštevanje priporočil Mednarodne organizacije za civilni zračni promet in agencij ZN, s čimer naj bi varnostnemu osebju omogočili lažje prepoznvanje potnikov. Urad bo fotografije z nasmehom dovoljeval še dva meseca, vendar le, če je nasmeh neznaten, usta na fotografiji pa zaprta.

David Beckham - nepoboljšljivi romantik

London (STA/dpa) - Britanski nogometni zvezdnik David Beckham je v pogovoru za britanski tabloid Sun izdal, da je do svoje soproge, nekdanje članice skupine Spice girls Victorie, še vedno tako romantičen kot prvi dan njune zveze. Ko je govoril o svojih memoarih z naslovom My story, je omenil, da je ženi poslal veliko skledo sadja v obliki srca, večkrat pa tudi šopek cvetja. "Sem romantična oseba in se tega ne bojim pokazati. To počnem tudi ob navadnih dneh, ne le ob posebnih priložnostih, kot je denimo rojstni dan," je dejal slavni nogometaš. Beckham je Victorii šele po nekaj mesecih izpovedal svojo ljubezen. "Že po prvem srečanju z njo sem vedel, da jo ljubim, vendar pa sem se pred izpovedjo svojih čustev hotel prepričati, da tudi ona ljubi mene," je v pogovoru za Sun še dejal zvezdnik. Priznal je še, da je svojo sedanjo soprogo poljubil šele na četrtem zmenku in pojasnil, da je kavalir in tradicionalist. Nogometaš in nekdanja pevka sta se poročila pred štirimi leti in imata dva otroka.

Vatikan bo ob obletnici papeževega pontifikata izdal spominski kovanec

Vatikan (STA/APA) - Vatikan bo ob 25. obletnici pontifikata papeža Janeza Pavla II. izdal srebrn spominski kovanec v vrednosti deset evrov. Kovanec bodo izdali v nakladi 10.000 kosov, zanj pa bodo morali zbiratelji odšteti 48 evrov. Na eni strani kovanca je portret svetega očeta, na drugi pa je podoba Jezusa, ki svetemu Petru izroča ključe nebeškega kraljestva. Na robu kovanca je odtisnjen citat iz svetega pisma v latinščini, ki v prevodu pomeni "Peter ti si skala in na tej skali bom zgradil svojo cerkev in ti predal ključe nebeškega kraljestva". Kovanec bodo izdali 14. oktobra. Karol Wojtyla je postal papež 16. oktobra 1978. Samo dva papeža sta bila na položaju dlje kot Janez Pavel II., in sicer Pij IX., ki je papeževal 31 let in sedem mesecev, ter Leon XIII., čigar pontifikat je trajal 25 let in pet mesecev.

ab/mc/mpe/nb/sk/vr/td
© STA, 2003