Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 30. avgusta - Nekaj zanimivosti iz sveta

Mohamed najbolj priljubljeno ime za novorojenčke v prestolnici Evrope

Bruselj (STA/dpa) - V Evropski prestolnici Bruselj so največ deklic, ki so se rodile lani, poimenovali Sarah, najbolj priljubljeno ime za dečke pa je bilo Mohamed, je sporočil belgijski statistični urad. Sicer je bilo lani v Belgiji najbolj priljubljeno ime za deklice Laura, za dečke pa Thomas.

V Ukrajini klinika za očesne poškodbe, ki jih povzročajo računalniki

Kijev (STA/dpa) - V Ukrajini so nedavno odprli kliniko za zdravljenje očesnih poškodb, ki jih povzroča delo z računalnikom, poroča tamkajšnji tisk. Klinika v mestu Simferopol izvaja protistresne tehnike, pacienti pa se lahko naučijo tudi vaj za oči, ki so prizadete od predolgega gledanja v računalniški zaslon. Za paciente pripravijo tudi analizo, s katero ugotovijo, kakšne so optimalne razmere za njihovo delo, pri čemer upoštevajo dejavnike, kot so višina mize in stola, položaj sedenja in osvetlitev ekrana. Po pomoč na kliniko se lahko brezplačno zatečejo vsi zavarovanci ukrajinskega sistema zdravstvenega zavarovanja, medtem ko morajo drugi za storitve plačati.

Raziskava odkrila skrivnost učenja jezika

Washington (STA/dpa) - Ameriški otroci se lahko naučijo izgovarjati kitajske glasove, če jih slišijlo v živo, je pokazala študija washingtonske univerze, v kateri je sodelovalo več ameriških dojenčkov, starih devet mesecev. Raziskovalci so ugotovili, da dojenčki lahko ločijo med dvema skoraj enakima glasovoma v kitajščini, če ju izreče oseba v živo, ne pa tudi po kaseti ali radiu. Skupina otrok je poslušala pogovor oseb v kitajščini, medtem ko so se igrali, druga skupina pa je poslušala pogovor, posnet na trak. Izkazalo se je, da morajo otroci v zgodnji starosti jezik slišati v živo, če se ga želijo naučiti, in da so sposobni gibe govornih organov prilagajati glasovom drugega, torej ne maternega, jezika, če imajo neposreden stik z ljudmi, ki ta jezik govorijo. Že prejšnje študije so pokazale, da sposobnost učenja tujih jezikov pada s starostjo. Tako že v drugem letu starosti otroci nimajo več izostrenega ušesa za glasove, ki se ne pojavljajo v njihovem maternem jeziku.

Med dopustom stanovanje zasedli netopirji

Praga (STA/dpa) - Neka Čehinja je doživela neprijetno presenečenje, ko se je po dveh tednih dopusta vrnila v svoje stanovanje v Plznu. V tem času je namreč njeno stanovanje zasedlo 500 netopirjev. "Živali so bile vsepovsod," je povedala. V stanovanje naj bi prišli skozi priprto okno.

Švedski kraljevi par zadovoljen z izbiro svoje hčerke

Stockholm (STA/dpa) - Švedska kraljica Silvija in kralj Karl Gustav XVI. sta prvič javno povedala, kaj si mislita o prijatelju svoje najstarejše hčerke, prestolonaslednice Viktorije. Daniela Westlinga, 29-letnega vodjo centra za fitnes, sta opisala kot "prijaznega in dobrega mladeniča", poroča stockholmski dnevnik Aftonbladet. Povedala sta, da sta mladeniča večkrat srečala in sta vesela, da jima hči zaupa in prijatelja pripelje domov. Kot piše časnik, naj bi se Westling in tri leta mlajša prestolonaslednica kmalu zaročila, medtem ko naj poroke po navedbah dobro obveščenih virov ne bi bilo prej kot v enem letu.

sk/mc/nb/np/vr/sek
© STA, 2003