Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 28. avgusta - Nekaj zanimivosti iz sveta

Bush tudi kljub iraški krizi jedel ocvrt krompirček

Pariz (STA/dpa/AFP) - Ameriški predsednik George Bush se po besedah glavnega kuharja Bele hiše kljub sporu s Francijo glede vojne v Iraku ni odpovedal pečenemu krompirčku, ki ga Američani imenujejo "french fries" oz. "francoski krompirček", kot bi se glasilo v neposrednem prevodu. "French fries" je tudi na višku iraške krize ostal na jedilniku Bele hiše. Diplomatsko prerekanje med Washingtonom in Parizom glede upravičenosti posredovanja v Iraku je namreč privedlo tudi do tega, da so v številnih ameriških restavracijah, pa tudi v restavraciji predstavniškega doma ameriškega kongresa, na jedilnikih priljubljeni ocvrti krompirček ponujali le še z novim imenom - krompirček svobode oziroma "freedom fries". Bela hiša takrat ni želela povedati, kakšen ocvrt krompirček si je privoščil Bush.

Russell in Danielle bosta dobila sina

Chicago/Sydney (STA) - Novozelandski igralec, 39-letni Russell Crowe, skrivnosti, kakšnega spola bo otrok, ki ga pričakujeta s soprogo, 33-letno Danielle Spencer, ni mogel dolgo obdržati zase. Tako je pred dnevi občinstvo, ki je prišlo na koncert njegove skupine 30 Odd Foot Of Grunt v Chicagu, presenetil, ko jim je razkril, da bosta z Danielle januarja prihodnje leto postala starša sina. Po besedah enega od Russlovih prijateljev je igralec le nekaj ur predtem izvedel, kaj z Danielle pričakujeta. Russell je povsem iz sebe in komaj čaka, da bo postal očka, sicer tudi Danielle nestrpno pričakuje naraščaj, vendar je pri kazanju svojih občutkov "nekoliko bolj" zadržana od svojega moža. Par se je poročil 7. aprila, na igralčev 39. rojstni dan. Russell Crowe je pred dnevi sicer preložil snemanje filma "Cinderella Man", ki ga bo režiral Ron Howard, s katerim sta že posnela film Čudoviti um (Beautiful Mind). Za glavno vlogo v tem filmu je novozelandski igralec leta 2001 prejel oskarja.

Julianne Moore se je poročila z režiserjem Bartom Freundlichom

New York (STA/dpa) - Ameriška filmska igralka Julianne Moore se je poročila z režiserjem Bartom Freundlichem. Po poročanju ameriških medijev sta se 42-letna igralka in 33-režiser poročila minuli konec tedna, kraja, kjer sta dahnila "da", pa ne navajajo. To je sicer drugi zakon za igralko, ki je bil predtem poročena z igralcem Johnom Gouldom Rubinom, s katerim sta se leta 1995 po devetih letih zakona ločila. Julianne in Bart sta se spoznala pred šestimi leti, imata pa dva otroka, petletnega sina Caleba in enoletno hčerko Liv. Bart je pred kratkim končal snemanje filma "Mission Without Permission", Julianne, ki je bila letos dvakrat nominirana za filmsko nagrado oskar (za stransko vlogo v filmu Ure do večnosti in glavno vlogo v filmu Daleč od nebes), je medtem konačala snemanje filma "Marie and Bruce", trenutno pa snema film "Laws of Attraction".

Na Kitajskem bodo prvič prodajali povratne vozovnice

Hong Kong (STA/dpa) - Kitajske železnice so se odločile, da bodo ta teden potnikom prvič začele prodajati tudi povratne vozovnice, s čimer bodo končale desetletja trajajoči kaos, ki je zavladal, ko so potniki ob prometnih konicah pridrveli na prodajna mesta, da bi kupili vozovnice. Železnice predtem niso želele vnaprej prodajati povratnih vozovnic, s čimer so potnike prisilile, da so jih morali kupiti, ko se jim je mudilo na vlak. Železnice so si premislile, potem ko so jih v to s podobnimi spremembami "prisilile" avtobusna podjetja in letalske družbe.

Kubanska cigara, dolga skoraj 15 metrov, v Guinnessovo knjigo rekordov

Havana (STA/dpa) - Kubancem je uspelo, da se je cigara, ki so jo konec leta izdelali in je dolga skoraj 15 metrov, uvrstila med dosežke Guinnessove knjige rekordov. Cigaro je izdelalo znano izdelovalec cigar iz podjetja Partagas Jose Castelar, meri pa v dolžino natančno 14,86 metra. Castelar si je mesto v Guinnesovi knjigi rekordov že zagotovil leta 2001, in sicer s cigaro, dolgo 11,08 metra.

ab/ms/sk/bp
© STA, 2003