Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 27. avgusta - Nekaj zanimivosti iz sveta

300-kilogramski Tajvanec obtičal v stanovanju

Taipei (STA/dpa) - Lu Tzung-hsien, 26-letni Tajvanec, ki tehta kar 300 kilogramov, je moral ostati v svojem stanovanju dva tedna, saj se zaradi debelosti ni mogel preriniti skozi vrata. Njegova družina mu je zaman poskušala pomagati iz stanovanja, potem ko je želel obiskati zdravnika, ker je zbolel. 300-kilogramskemu Tajvancu so pomagali tudi gasilci, ki so ga nameravali spustiti z balkona, a bi bil spust prenevaren zaradi bližnjih daljnovodov. Tako so se gasilci odločili, da bodo za rešitev mladeniča podrli steno. Lu je sicer tehtal 178 kilogramov, potem ko je opravil vojaško služenje pred štirimi leti, vendar je v samo enem letu pridobil 250 kilogramov. Marca še je sicer lahko hodil, medtem ko se sedaj ni mogel niti vstati. Tako je zadnje tedne ležal na tleh in se vsak dan dvignil za eno minuto ob pomoči svoje družine. Lujevi zdravniki so dejali, da je vzrok prekomerne teže bolezenskega izvora, glede na to, da Lu ne je veliko.

Francozi vitkejši od Američanov zaradi manjših porcij

Paris (STA/dpa) - Francozi naj bi bili vitkejši od Američanov zaradi količinsko manjših obrokov, je pokazala skupna znanstvena preiskava francoskih znanstvenikov iz nacionalnega znanstvenega centra (CNRS) in ameriških strokovnjakov za prehrano iz univerze v Philadelphii. Ne glede na to, da Francija sodi med države z dobro in bogato hrano, je prekomerno težkih le 7,4 odstotka Francozov v primerjavi z 22,3 odstotka Američanov. Kot kriterij za prekomerno težo so znanstveniki pri tem upoštevali t.i. indeks telesne mase (ITM), ki primerja telesno težo s telesno višino. Tako naj bi v francoskih restavracijah povprečno stregli 277-gramske obroke, medtem ko naj bi bili ti v ameriških restavracijah v Philadelphii težki 346 gramov. Sicer pa naj bi bili tudi recepti ameriških kuharskih knjig predvideni za obilnejše obroke kot v Franciji.

Več kot polovica tajskih gospodinjstev redno bere časopise

Bangkok (STA/dpa) - Nekaj več kot polovica vseh gospodinjstev na Tajskem redno bere časopise, pri čemer mestne prebivalce za razliko od podeželskega zanimajo predvsem aktualni dogodki. S temi podatki je postregel tajski statistični urad, ki je opravljal raziskavo od aprila do junija. Tako naj bi časopise po celi državi redno prebiralo 54 odstotkov gospodinjstev ali 21,6 milijona ljudi. Tako naj bi samo v Bangkoku bralo časopise okoli 80 odstotkov prebivalcev prestolnice, od katerih jih večina navaja, da tako poskušajo slediti aktualnim dogodkom.

Novorojenček lastnik 100.000 dolarjev vredne vile

Hongkong (STA/dpa)- Komaj nekaj dni star dojenček je ponosni lastnik vile v Šanghaju, vredne blizu 100.000 dolarjev. Novorojenček je najmlajši kupec nepremičnine v tem mestu, kjer je okoli tri odstotke nepremičnin kupljenih v imenu otrok, da bi se starši s tem izognili visokim davkom na dediščino. Dečkov oče, ki je kupil vilo, je dejal, da nepremičninski posel postaja vse bolj drag, tako da bi sicer njegov sin moral na koncu plačevati davek na nepremičnine, ki so jih kupili starši na svoje ime. Tako pa otroci sedaj posedujejo nepremičnine, medtem ko njihovi starši skrbijo zanje, dokler otroci ne odrastejo. V Šanghaju so namreč cene zemljišč v zadnjih letih bliskovito narasle, odkar so tuja podjetja odkrila možnosti investiranja.

Sumničav potnik moral poštenemu vozniku taksija plačati štirikratno vozovnico

Hongkong (STA/dpa) - V kitajskem mestu Wuhan je bil neki potnik taksija tako močno prepričan, da mu je taksist zaračunal previsoko vozovnico, da je moral ta za dokaz nasprotnega isto pot prevoziti še trikrat. Navsezadnje pa se je izkazalo, da je moral nezaupljivi potnik plačati štirikratno vozovnico, potem ko je priznal svojo zmoto. Potnik je bil namreč prepričan, da ga je taksist opeharil, saj je za isto pot običajno plačeval okoli 0,5 ameriškega dolarja. Tokrat bi moral plačati kakih 0,12 dolarja več, a je po zadnji vožnji, ko je bil prisoten tudi policist, priznal svojo zmoto in plačal 2,4 dolarja.

tis/ps/sk/vr/ap
© STA, 2003