Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 26. avgusta - Nekaj zanimivosti iz sveta

Potomci azteškega kralja zahtevajo rente, obljubljene v 16. stoletju

Ciudad de Mexico (STA/Tanjug) - Potomci zadnjega azteškega kralja so na mehiško vlado naslovili zahtevo, naj izpolni obljube, ki jo je pred dobrimi 350 leti dal španski kralj. Karel V. je namreč leta 1550 azteški princesi Izabeli Montezuma, hčerki kralja Montezume, obljubil, da bo njegova družina dobivala večno rento kot odškodnino za izgubo zemlje in položaja, ker je španski osvajalec Hernando Cortes leta 1519 porušil azteško kraljestvo in zajel Montezumo. Potomci Montezume so to rento sicer dejansko dobivali vse do leta 1934, ko jo je mehiška vlada ukinila, sedaj pa se je Guilliamo Acosta, potomec 14. generacije Montezume, pritožil pri mehiški vladi in zahteva nadaljevanje izplačil te rente, ker po njegovem mnenju sprememba režima v Mehiki ne more vplivati na pravice njegove družine do rente. "Španski kralji, vlade neodvisne Mehike in celo revolucionarne vlade so nam priznavali pravico do rente," je potožil Acosta. Po navedbah britanskega medija BBC naj bi sicer letna renta znašala 250 unč zlata, kar naj bi danes zneslo približno 90.000 dolarjev.

Pri snemanju akcijskega prizora pomotoma dobil prave naboje in ubil soigralca

Ciudad de Mexico (STA/AP) - Mehiški igralec je pri snemanju akcijskega prizora v roke dobil pištolo s pravimi in ne slepimi naboji, pri tem pa je po nesreči ubil soigralca, kar bi se moralo sicer zgoditi le v fikciji. Igralca Flavia Penicheja so nato takoj aretirali in ga obtožili nenaklepnega uboja, vendar so ga po plačilu varščine že izpustili na prostost. Peniche bi sicer moral v nizkoproračunskem filmu z naslovom Maščevanje škorpijona s streli ubiti kar šest ljudi in ko je začel streljati, kar bi morali biti slepi naboji, je le še videl, kako se je njegov soigralec Antonio Velasco zgrudil v mlaki "prave" krvi, scenski delavci pa so se panično razbežali. Zato naj bi se glede "likvidacije" ostalih petih k sreči premislil. Policija incident še preučuje, po nekaterih domnevah pa bi lahko šlo tudi za umor. Panicheju naj bi strelno orožje s pravimi naboji podal strokovnjak za posebne efekte, znan le kot "El Cepillo" - Čopič, ki je kmalu po incidentu izginil brez sledi.

Louvre med vročinskim valom beležil rekordni obisk - predvsem zaradi klimatskih naprav

Pariz (STA/APA) - Znameniti Louvre v Parizu je v letošnjem najhujšem vročinskem valu v Franciji v prvi polovici avgusta obiskalo rekordno število obiskovalcev - 160.000. To je kar 60 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Toda to je verjetno tudi posledica tega, da so prostori muzeja klimatizirani, je priznal direktor Louvra. Muzej se je sicer še v začetku leta boril z zmanjšanim obiskom, ki so ga pripisali predvsem začetku vojne v Iraku in izbruhu atipične pljučnice, sarsa, v svetu. Tedaj je uprava muzeja že bila plat zvona, ker se je obisk v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšal za dobrih pet odstotkov, toda vročinski val je očitno vse popravil, vsaj kar se tiče številk v računovodskih knjigah znamenitega pariškega muzeja.

Rekordna ozonska luknja nad Antarktiko

Sydney (STA/dpa) - Ozonska luknja nad Antarktiko bo letos dosegla rekordno velikost, kljub mednarodnemu prizadevanju za zmanjšanje emisije toplogrednih plinov, napovedujejo avstralski znanstveniki. Do dramatičnega razpada ozonskega plašča, ki ščiti živa bitja pred škodljivim sevanjem UV-žarkov iz vesolja, naj bi nad Antarktiko prišlo predvsem zaradi nedavnih nihanj zračnih tokov v stratosferi. Največjo luknjo v ozonskem plašču so izmerili pred tremi leti, velika pa je bila za tri Avstralije. Leta 2002 se je zmanjšala za tretjino in trenutno zavzema približno 20 milijonov kvadratnih kilometrov. Letos naj bi se po napovedih znanstvenikov znova zvečala, kar zagotovo ni dobra vest za vse, ki so upali, da se bo ozonski plašč nad Antarktiko že relativno kmalu povsem obnovil. Tako naj bi na stanje izpred 30. let prejšnjega stoletja, ko so se v industriji - predvsem hladilnih naprav - začeli uporabljati škodljivi toplogredni plini freoni, ki so začeli razgrajevati ozon v stratosferi, vrnili šele čez kakih petdeset let.

Mleko in maslo ščitita otroke pred astmo

Koebenhavn (STA/dpa) - Mleko in maslo ščitita otroke pred astmo, trdijo danski znanstveniki po analizi prehrane skoraj 3000 dvoletnikov. Vsakodnevno uživanje polnomastnega mleka in masla po mnenju znanstvenikov pomembno vpliva na zmanjšanje stopnje obolelosti za to boleznijo. Podoben učinek so zabeležili tudi med otroci, ki so se prehranjevali z ostalimi mlečnimi proizvodi, kot so jogurt ali čokoladno mleko. Razvoj astme naj bi po njihovem mnenju pomembno zavirale različne sestavine v mlečnih proizvodih, predvsem mlečne kisline, antioksidanti in številni mikroorganizmi. Manjša stopnja obolelosti za astmo je po mnenju znanstvenikov povezana tudi z uživanjem črnega kruha, medtem ko pa uživanje zelenjave in pitje sadnih sokov zanimivo ni statistično pomembno vplivalo na razvoj astme.

ms/ab/mc/ap
© STA, 2003