Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti iz sveta

Ljubljana, 23. avgusta - Zanimivosti iz sveta

Kirgizijski komunisti tožijo premiera, ker je naročil odstranitev Leninovega spomenika

Biškek (STA/AP) - Kirgizijski komunisti so se odločili, da bodo tožili predsednika vlade Nikolaja Tanajeva, ker je naročil, da je potrebno z glavnega trga v kirgizijski prestolnici Biškek odstraniti spomenik ustanovitelja nekdanje Sovjetske zveze Vladimirja Iljiča Lenina. Z naročilom o odstranitvi spomenika z glavnega trga naj bi Tanajev namreč kršil zakon o Leninovem spomeniku iz leta 2000, ki priznava njegovo zgodovinsko vrednost in zagotavlja državno varstvo spomenika, je sporočila predstavnica komunistične stranke Klara Ajibekova. Tanajev je odlok o odstranitvi podpisal 11. avgusta, čez pet dni pa so več kakor 10-metrov visoki spomenik že odstranili s trga Ala Too. Leninov spomenik naj bi ponovno postavili pred poslopjem kirgizijskega parlamenta, ki je od glavnega trga oddaljen približno 200 metrov.

V Veliki Britaniji preizkušajo kanabis kot pooperativni analgetik

London (STA/dpa) - V Veliki Britaniji so paciente, ki se pripravljajo na operativni poseg, zaprosili, naj premislijo, ali bi sodelovali v raziskavi o uporabi kanabisa kot analgetika po prestani operaciji, so sporočili zdravniki britanskega Sveta za medicinske raziskave. Po ocenah zdravnikov bi potrebovali približno 400 pacientov, ki bi po operativnem posegu sodelovali v raziskavi o učinkih indijske konoplje, ki jo bo izvedli v več britanskih bolnišnicah. Anesteziologinja iz bolnišnice Imperial Colegge v Londonu, ki vodi raziskavo, je sicer priznala, da bo kanabis nekaterim pacientom povzročil ugodne občutke, vendar je ob tem dodala, da pa imajo podobne učinke tudi nekatera zdravila. V ZDA je Uprava za hrano in zdravila (FDA) sicer odobrila uporabo dronabinola, derivata kanabisa, za obolele za aidsom. Kanabis pa naj bi pomagal tudi pri menstruacijskih težavah, porodu, blažil naj bi tudi učinke astme in pomagal pri težavah pacientov, ki so zboleli za Parkinsonovo in Alzheimerjevo boleznijo.

Bajkalsko jezero je najgloblje na svetu

Irkutsk (STA/AFP) - Bajkalsko jezero v Sibiriji, ki se nahaja tudi na seznamu svetovne kulturne dediščine Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO), je z največjo globino 1637 metrov najgloblje jezero na svetu ter hkrati največje jezero v Aziji in Evropi. V najglobljem jezeru na svetu, ki ima površino 31.500 kvadratnih kilometrov, se nahaja kar 20 odstotkov vse sladke vode na svetu oziroma kar 23.600 kubičnih metrov. V primeru, da bi si turist zaželel spoznati obalo Bajkalskega jezera, ki je dolga 2100 kilometrov, bi moral z ladjo pluti najmanj mesec dni, pri tem pa bi na obali pogosto lahko opazoval medvede in srne. V jezeru, na katerem je tudi 27 otokov, živi kar 2700 živalskih in rastlinskih vrst, od katerih jih kar 60 odstotkov živi samo v Bajkalskem jezeru.

Roparji zaprli dva policista v bančni trezor

Beograd (STA/Tanjug) - Pet oboroženih in maskiranih roparjev je v petek vstopilo v podružnico banke Delta v Mladenovcu, približno 40 kilometrov jugovzhodno od Beograda, in v trezor zaprlo dvajset ljudi, med njimi so bili zaposleni v banki, stranke in dva policista. Roparji so nato pobegnili s približno 10 milijoni dinarjev oziroma s približno 170.000 ameriških dolarjev. Iznajdljivi roparji so sicer pobegnili z avtomobilom, ki pa ga je med pobegom opazil prometni policist, ki je preko radijske zveze izvedel za rop. Zaradi prevelike gneče na cesti policist ni mogel streljati na roparje, zato je skočil na pokrov motorja, vendar pa je ropar, ki je vozil avtomobil, takrat pospešil in nadaljeval beg. Vestni policaj je pri padcu utrpel lažje poškodbe.

V Baškirji našli pet kilogramov težko gobo

Moskva (STA/Tanjug) - V mestu Sterlitamak v ruski republiki Baškirija je Sergej Somov našel orjaško gobo, ki je bila težka celih pet kilogramov, so sporočili predstavniki lovsko-ribolovskega društva Baškirije. Ko je Somov zagledal gobo velikanko, katere premer klobuka je bil kar 50 centimetrov, je najprej mislil, da gleda v večji kamen. Kljub neobičajnim dimenzijam gobe, pa je okus ostal isti, v kar so se lahko prepričali številni sorodniki in prijatelji, ki jih je Somov povabil na "gobjo gostijo". To je že druga goba velikanka, ki so jo našli v Baškiriji, pred nekaj tedni je namreč neki ljubitelj gob našel primerek, ki je bil težak "le" kilogram in pol. Po mnenju poznavalcev vzrok za to, da so našli toliko gob velikank, niso nikakršne nevarne mutacije, temveč toplo in vlažno poletje, ki letos vlada v Baškiriji.

mik/ab/ms/sek
© STA, 2003