Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 23. avgusta - Nekaj zanimivosti iz sveta

Italijanski policist v svoj žep spravil denarne kazni za prometne prekrške

Mantova (STA/dpa) - Nek prometni policist na severu Italije si je denarne kazni od voznikov, ki so svoje vozilo napačno parkirali, ali od tistih, ki so med vožnjo presegali hitrost, pustil nakazati kar na svoj osebni bančni račun. Premeteni 39-letnik iz okolice Mantove je na lističe za plačilo kazni, ki jih je delil cestnim prekrškarjem, preprosto vnesel številko svojega osebnega računa. Trik je deloval predvsem pri prekrškarjih, ki niso bili doma v bližnji okolici, so poročali italijanski mediji. Policist je na ta način v treh mesecih zaslužil dodatnih 1500 evrov.

Desetletna rekorderka v plavanju

Hong Kong (STA/Hina)- Desetletna deklica je najmlajša oseba, ki je kdajkoli preplavala 25 kilometrov širok morski kanal med otokoma Guandong in Hainan na jugu Kitajske. Wang Yiyan iz Pekinga je nevarni kanal od Xuwena na Guandongu do Haikouja na Hainanu preplavala v pičlih 10 urah, poroča South China Morning Post. S svojim dosežkom je presegla dosedanji rekord 13-letnega dečka. Mala Wang se je podviga lotila že minulo leto, vendar ga je prekinila na pol poti, ker je bilo morje polno meduz.

V Londonu vodnjak v spomin na princeso Diano

London (STA/AP) - Britanska ministrica za kulturo Tessa Jowell je šest let po smrti princese Diane položila temeljni kamen za vodnjak, ki ga bodo zgradili v spomin na tragično preminulo britansko princeso. Fontana ameriške arhitekte Kathryn Gustafson, ki bo krasila Hyde Park, bo stala 4,8 milijona dolarjev. Ovalen vodnjak bo iz granita, okoli njega pa bo z različnimi hitrostmi tekla voda, padala v slapovih in se na koncu umirila v tihem bazenu. Obdana z zelenjem bo "dostojno priznanje Dianinemu značaju in njeni živahnosti," je dejala Jowellova. Diani so posvečeni že številni spomeniki, kot je zabavni park v Kensington Gardens, spomenik na njenem grobu v Althorpu, kjer je preživela otroštvo, ter številni manjši parki in vodnjaki v Veliki Britaniji.

Stara 102 leti umrla zaradi padca s konja

Dallas (STA/Hina) - Stoletna jahačica Connie Reeves iz Teksasa, ki je veščino jahanja v sedemdesetih letih naučila prek 30.000 deklet, je umrla v 102. letu starosti, ko jo je njen najljubši konj vrgel iz sedla. Umrla je deset dni po usodnem padcu z Dr. Pepperja. Sicer pa je bil njen moto "svojega konja osedlaj vedno sam".

Ugotavljanje lepote z DNK

Hongkong (STA/Hina) - Znanstveniki na univerzi v kitajskem Hunanu bodo z vzorci DNK 20 lepotic poskušali odkriti skrivnost lepote. Iskali bodo genetske dejavnike, skupne vsem tem lepoticam, ki pa jih doslej še niso odkrili. Na pomoč pri iskanju jim je priskočila tudi lokalna televizija, ki pa upa, da znanstveniki ne bodo zlorabili podatkov raziskave.

nb/aju/mik/ps/vr/kk
© STA, 2003