Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 22. avgusta - Nekaj zanimivosti iz sveta.

Tovornjak sploščil avtomobil - potniki preživeli

Dunaj (STA/APA) - Neka češka družina je imela neverjetno srečo. Na avtocesti med Celovcem in Dunajem se je namreč v četrtek zjutraj na njihovo vozilo prevrnil tovornjak, ki je avtomobil sploščil na višino pol metra, vsi trije člani družine pa so nesrečo preživeli skorajda popolnoma nepoškodovani. Po navedbah policije je avtomobil zaradi utrujenosti voznika začelo zanašati. Voznik tovornjaka, ki je vozil za češkim avtomobilom, je zato na hitro obrnil volan, pri čemer pa se je tovornjak prevrnil in pod seboj popolnoma pokopal češko vozilo. Reševalci so se morali tako do potnikov v avtomobilu prebiti skozi tovornjak, zatem pa kar niso mogli verjeti svojim očem. Zakonca in njun triletni sin so bili namreč skorajda nepoškodovani.

Pri 53. letih prvič postala mamica

Beograd (STA/Tanjug) - Po 30. letih zdravljenja neplodnosti je Srbkinja Lepa Ivkovič pri 53. letih rodila prvega otroka, 4,5 kilogramov težkega zdravega dečka. Kot je za srbsko televizijo BK presrečna povedala prva najstarejša prvorodnica v Srbiji je nosečnost potekala brez težav, razen vitaminov ni jemala nobenih zdravil. Zaradi prejšnjih splavov je bila v začetku nosečnosti nekoliko psihično obremenjena, po prvih mesecih pa se je povsem pomirila, saj je bila, kot je dejala, v dobrih rokah ginekologa. Primer zakonskega para Ivkovič, poleg sreče, ki jo je prinesel družini in zdravniški ekipi, vliva optimizem tudi vsem s podobnimi težavami, da tudi v kasnejših letih ne smejo izgubiti upanja, je za BK povedal njen ginekolog.

V Berlinu začel oddajati nakupovalni radio

Berlin (STA/dpa) - Potem ko je televizijska prodaja postala že del vsakdanjega življenja, je v Berlinu v sredo začel oddajati t.i. nakupovalni radio, ki bo poslušalce privabljal z radijsko prodajo. Program poleg glasbe in koristnih nasvetov obsega tudi prodajo različnih predmetov, od DVD predvajalnikov do čevljev in čistil. Omenjeno radijsko postajo bodo potrošniki lahko poslušali prek radijskih valov v nemških zveznih deželah Berlin in Brandenburg ali po internetu, izdelke pa bodo lahko sprva naročali po internetu, kasneje pa še z SMS sporočili prek mobilnih telefonov. Izdelki bodo predstavljeni tudi na spletni strani radia www.kaufradio.de, od koder bodo kupce preusmerili na strani proizvajalcev. "Naša spletna stran je kot veleblagovnica, kjer lahko kupite izdelke različnih proizvajalcev," je povedal eden od ustanoviteljev radijske postaje.

V ukradenem kombiju krsta z otroškim truplom

Varšava (STA/dpa) - Tat, ki je na severu Poljske ukradel kombi, je kmalu po drzni tatvini doživel pravi šok, ko je opazil, da je v vozilu krsta s truplom otroka. Kombi je bil namreč last pogrebnega zavoda, ukraden pa je bil s parkirišča v središču mesta. Kot je poročala poljska tiskovna agencija PAP, je na pogrebni zavod kmalu po tatvini po telefonu poklical neznan moški in sporočil, da je vozilo parkirano v eni od stanovanjskih sosesk. Krsta je bila nepoškodovana, še vedno pa ni znano, kako se je lahko zgodilo, da je uslužbenec pogrebnega zavoda kombi z nenavadnim tovorom pustil brez nadzora.

Kitajska ukinja stari zakon o sklenitvi zakonske zveze

Peking (STA/Beta) - Kitajska bo 1. oktobra ukinila zakon, ki je določal, da morajo imeti pari pred sklenitvijo zakonske zveze dovoljenja svojih delodajalcev. Še vedno pa bo v veljavi prepoved sklepanja zakonske zveze med istospolnimi partnerji. Potrdilo delodajalca je bilo močno razširjeno v času, ko so državne tovarne nadzirale tudi zasebno življenje, vključno z družinskimi in hišnimi deli, zdravstvenim varstvom in izobraževanjem otrok. Ti predpisi so postali precej bolj ohlapni z množičnim ukinjanjem državnih podjetij, z rastjo zasebnega gospodarstva in z vedno večjo gibljivostjo Kitajcev. Homoseksualce so začeli močno preganjati po razglasitvi komunistične Kitajske leta 1949, kitajski psihiatri pa so še donedavnega homeskualnost označevali kot psihično bolezen. Nov zakon to kvalifikacijo ukinja. Kljub temu je malo tistih, ki priznavajo svojo istospolno usmerjenost, zelo močna pa je tudi diskriminacija v družbi.

mc/aju/nb/ap
© STA, 2003