Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 21. avgusta - Nekaj zanimivosti iz sveta.

Čas za obisk toalete ne šteje v delovni čas

Sydney (STA/dpa) - V avstralskem centru za sprejem telefonskih klicev RSL COM se soočajo z ostrimi kritikami na račun novega internega pravila, ki določa, da morajo operaterji po končanem delovnem času nadoknaditi odmore, ki so jih imeli med delom zaradi odhoda na toaleto. Zaposleni v RSL COM so namreč pred časom od vodstva podjetja prejeli elektronsko sporočilo v katerem je navedeno, da morajo "čas, namenjen osebnim potrebam" nadomestiti po izteku delovnega časa. Tako se morajo zaposleni v skladu z novim pravilom pred odhodom na WC odjaviti iz službe, po prihodu iz WC pa se morajo ponovno prijaviti. Tiskovni predstavnik RSL COM je po plazu kritik sporočil, da bo podjetje v kratkem obrazložilo svojo odločitev.

Sramne uši in obleko poznamo že 70.000 let

Wahington (STA) - Adam in Eva sta v Rajskem vrtu nosila le figov list, raziskave, ki se ukvarjajo z najbolj intimnimi vsiljivci - sramnimi ušmi, pa kažejo, da so ljudje oblačila začeli nositi pred 70.000 leti, piše hrvaški dnevnik Vjesnik. Genetske raziskave uši kažejo, da so se tako kot oblačila neprijetne živalce pojavile potem, ko se je moderni homo sapiens začel seliti in ko je vročo Afriko zamenjal za hladnejšo Evropo. Nemški znanstveniki, ki so mitohodrijski DNK uši preučevali za 70.000 let nazaj, zatrjujejo, da so bile uši najbolj primerne za preučevanje razvoja oblačil. Sicer pa imajo uši, ki odlagajo jajčeca v oblačilih in ki med drugim raznašajo tudi tifus, samo ljudje.

V Veliki Britaniji rojen prvi otrok iz sperme, kupljene prek interneta

London (STA/AFP) - V Veliki Britaniji se je rodil prvi otrok, spočet iz sperme, kupljene prek spletnih strani. Mati in okoli štiri kilograme težek otrok se počutita dobro, sicer pa starši novorojenčka, ki so želeli ostati neimenovani, živijo na jugovzhodu Velike Britanije, je povedal ustanovitelj spletne strani John Gonzalez. Dodal je še, da v nekaj tednih pričakujejo rojstvo drugega otroka, in sicer lezbičnemu paru. Zahvaljujoč spermi, kupljeni prek interneta, je nosečih še 19 žensk, ki živijo v paru ali pa so samske. Predsednica britanske organizacije za umetno oploditev in embriologijo (HFEA) Suzi Leather pa je vse morebitne kupce tako kupljene semenske tekočine opozorila, naj ob nakupu zahtevajo vse teste. HFEA namreč ne priznava teh spletnih strani, zato jih tudi ne nadzira. Številne organizacije so ta način "delanja otrok" obsodile in zahtevale čim hitrejšo prepoved takšnega kupčevanja. Organizacija Pro-Life je močno zaskrbljena. John Gonzales zanemarja čustvene potrebe otrok s tako "preteklostjo" in njihovo pravico, da spoznajo biološkega očeta, je dejal njihov tiskovni predstavnik Patrick Cuswort. Opozoril je, da je nakup človeških genov prek internata bolj podoben živalski reprodukciji na farmah kot pa ustvarjanju novega človeškega bitja.

Ljubitelji kriminalnih nadaljevank sposobnejši od britanskih policistov?

London (STA/Tanjug) - Nekateri pripadniki britanske policije so strokovno tako nesposobni, da bi se v njihovi vlogi verjetno bolje znašli ljubitelji kriminalnih televizijskih nadaljevank, je dejal načelnik policijskega okrožja Manchester Mike Todd v pogovoru za britanski časnik Independent. "Ko sem poslušal posnetke policijskih zaslišanj, sem bil zgrožen nad nestrokovnostjo mojih detektivov," je dejal Todd in ob tem dodal, da bi bila nekatera zaslišanja bolj kakovostna, če bi jih opravil nekdo, ki je spremljal kriminalne serije, kot je na primer "Inšpektor Morse". Todd je zato uvedel nove metode za usposabljanje za zaslišanje osumljencev, pri tem pa je kritiziral detektive zaradi prevelike naklonjenosti do birokratskega načina dela. "Treba je stopiti iz pisarne in imeti aktiven pristop," je dejal Todd, ki meni, da se boj proti kriminalu odvija na ulicah in ne v pisarni.

Isaac Newton najslavnejši Britanec

London (STA/AFP) - Slavni matematik in fizik Isaac Newton je po mnenju sodelujočih v spletni anketi britanske televizijske hiše BBC najslavnejši Britanec vseh časov. Za Newtona (1642-1727), ki je avtor teorije o gravitaciji in drugih številnih zakonov moderne fizike, je glasovalo 21 odstotkov anketirancev. Britanski premier v času druge svetovne vojne Winston Churchill je zasedel drugo mesto. Zanj je glasovalo 17 odstotkov anketirancev, medtem ko je za pokojno princeso Diano, ki se je uvrstila na tretje mesto, glasovalo 13 odstotkov sodelujočih v anketi. Za princeso Diano pa sta se uvrstila renesančni pisatelj William Sheakspeare in naravoslovec iz 19. stoletja Charles Darwin. Na višja mesta na seznamu najslavnejših Britancev pa so se uvrstili tudi kraljica Elizabeta, državnik iz 17. stoletja Oliver Cromwell in admiral iz 18. stoletja Horatio Nelson.

nb/aju/bp
© STA, 2003