Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 20. avgusta - Nekaj zanimivosti iz sveta.

V BiH prepovedane šale o plavolaskah

Sarajevo (STA) - Kateri je edini gen, ki ga uporablja plavolaska? Hidrogen. To je šala, zaradi katere bi v Bosni in Hercegovini, če bi jo pripovedovali v prisotnosti dekleta svetlih las, lahko "pristali" v zaporu. To namreč predvideva zakon o enakosti spolov, ki je v BiH začel veljati julija letos, poroča Večernji list. Direktorica Mednarodne pravne skupine za človekove pravice Savima Sali Terzič poudarja, da lahko plavolaska na podlagi novega zakona toži vsakogar, ki bi v njeni prisotnosti pripovedoval šale v zvezi z barvo njenih las. Novinar zagrebškega časnika izraža upanje, da plavolaske le ne bodo posegle po ukrepih, ki jim jih omogoča zakon, in da BiH ne bo izgubila slovesa države z razvitim humorjem ter da sam zaradi omenjenega pisanja ne bo končal v zaporu. Savima Sali Terzič pa je za zagrebški Jutarnji list še povedala, da bodo na podlagi zakona iz šolskih učbenikov izločili vse ilustracije, ki prikazujejo mamo, ki kuha, pere in šiva, oče pa je pilot ali direktor. Zaradi takih stereotipov se po mnenju Terzičeve deklice odločajo za "nežnejše" poklice, zato je vse polno brezposelnih učiteljic, tehnični poklici pa se otepajo s pomanjkanjem kadra.

Robot na večerji ob srečanju češkega in japonskega premiera v Pragi

Praga (STA/AFP) - Na uradni večerji, ki jo bo ob obisku predsednika japonske vlade Džuničira Koizumija na Češkem priredil njegov gostitelj, češki premier Vladimir Špidla, bo navzoč tudi japonski robot. Večerja bo v četrtek v palači Hrzan na praških Hračanih. Hondin robot Asimo, visok 1,2 metra, s človeško podobo, ki hodi in se zna pogovarjati v češčini, bo sodeloval tudi na pogovorih obeh premierov, so povedali viri blizu češke vlade. Android je v Prago prispel že v torek. Japonski premier Koizumi pa je tako želel izkazati čast češkemu pisatelju in dramaturgu Karlu Čapku (1890-1938), ki je leta 1920 "izumil" besedo robot in jo prvič uporabil v gledališkem delu z znanstvenofantastično vsebino "R.U.R."

"Pametna" kabina za kupce brez okusa

London (STA) - Britanska družba je razvila "pametno" kabino za preoblačenje, ki bo kupce oblačil opozarjala, kaj jim pristoji in česa naj raje ne kupijo. Sistem Qinetiq uporablja tridimenzionalne digitalne kamere, ki poleg snemanja natančno izmerijo prek 1000 točk na kupcu. Šest kamer daje informacije računalniku, ki nato uskladi določen slog glede na telesne značilnosti osebe. Izumitelji sistema zatrjujejo, kot piše zagrebški Jutarnji list, da ponudi računalnik tudi povratno informacijo, kot na primer: v teh hlačah je zadnjica prevelika. Sicer ni nujno, da kupec informacijo upošteva, lahko pa je v veliko pomoč tistim, ki nimajo okusa za oblačenje, je dejal tiskovni predstavnik družbe.

Princesa Alice, najstarejša članica britanske kraljeve družine

London (STA/AFP) - Princesa Alice, teta britanske kraljice Elizabete II., stara 101 leto, je danes postala najstarejša članica britanske kraljeve družine. Na svetu je namreč že 37128 dni. Alice, vojvodinja Gloucesterska, ki se je rodila za božič leta 1901, je tako "potolkla" rekord, katerega "lastnica" je bila doslej kraljica mati, ki je umrla 30. marca 2002. Hči vojvode je pri 20. letih srečala princa Henryja, tretjega sina Jurija V. in brata Jurija VI. - očeta Elizabete II.. Toda Alice so bila ljubša potovanja po Afriki in Indiji, oblečena v plašč in s tradicionalnim klobukom pa je tajno prestopila celo afganistansko mejo. V Veliko Britanijo se je vrnila šele spomladi 1935 ter se poročila s princem in rodila dva sinova. Eden od njih se je leta 1972 smrtno ponesrečil v letalski nesreči.

V Pakistanu cveti prodaja ledvic

Mateela (STA/Hina) - Prodaja ledvice je bila edini način, da se je Pakistanec Liaqat Ali rešil dolga, v katerega je zabredel. Zasebna pakistanska klinika mu je pred tremi leti za eno ledvico izplačala 104.000 rupij (okoli 1800 dolarjev). Zaradi izgube desne ledvice je njegovo zdravstveno stanje začelo "šepati", mučile so ga bolečine, postal je slaboten in po dveh letih je bil nesposoben za kakršnokoli delo, tako da je ponovno je zabredel v dolgove. Sedaj se močno kesa, da je prodal svoj organ; kot pek v vasi Mateela lahko svoje delo opravlja le nekaj ur dnevno, če to počne več časa, pa ga obide slabost, je povedal. Pakistan je v zadnjem času postal nova "meka" za trgovino z ledvicami. Bogati Pakistanci, pa tudi tujci iz Savdske Arabije in drugih držav Perzijskega zaliva ter Velike Britanije, "oblegajo" zasebne pakistanske bolnišnice, kjer si z denarjem lahko kupijo novo življenje z zdravo ledvico. V Pakistanu vsako leto opravijo več sto presaditev, "donatorji" ledvic pa so predvsem revni prebivalci, ki so zabredli v dolgove.

nb/ab/ps/bp
© STA, 2003