Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 19. avgusta - Nekaj zanimivosti iz sveta

V indijski vasi živi 40 parov dvojčkov

New Delhi (STA/dpa) - V vasi Umri v zvezni državi Utar Pradesh na severu Indije, ki šteje 800 prebivalcev, živi kar 40 parov enojajčnih dvojčkov. Po navedbah strokovnjakov za genetiko gre za največjo populacijo dvojčkov v Indiji, morda pa celo tudi na svetu. Zanimiv pojav bodo raziskali znanstveniki iz centra za celično in molekularno biologijo v mestu Hyderabad na jugu Indije, ki so minuli mesec odvzeli vzorce krvi nekaterih dvojčkov. Skušali bodo ugotoviti, ali je za pojav dvojčkov odgovoren poseben gen, raziskali pa bodo tudi genetsko podlago za razlike v vedenju dvojčkov in njihovo odpornost na bolezni. Pred časom je v kraju živelo kar 60 parov enojajčnih dvojčkov, zdaj jih je še 40. V neki družini z desetimi otroki pa imajo kar dva para dvojčic, kar je bo navedbah strokovnjakov izjemno redko. Najstarejši še živeči dvojčici v vasi, Hasina in Madina, sta stari 62 let. 95 odstotkov prebivalstva vasi predstavljajo muslimani, med sabo pa so večinoma v sorodu, saj prevladujejo poroke v okviru vaške skupnosti.

Prepiri Karadžordževičev zaradi vrnjenega premoženja

Beograd (STA/Hina) - Potomci zadnjega jugoslovanskega kralja Petra II. Karadžordževiča se prepirajo glede lastništva palač, ki so bile zaplenjene po drugi svetovni vojni, po padcu režima Slobodana Miloševiča leta 2000 pa so jih zopet dobili nazaj. Princ Vladimir, nečak Petra II., ki je umrl v izgnanstvu leta 1970, je povedal, da so odnosi v nekdanji kraljevi družini na izredno nizki ravni. 39-letni princ, danes šef podjetja za odnose z javnostjo, je v pogovoru za beograjski tednik NIN izrazil bojazen, da bo delitev premoženja v kraljevi družini pripeljala do novih razočaranj. "Srbsko ljudstvo bo zaradi naših prepirov silno ogorčeno", je dodal. Tako kot v ostalih postkomunističnih državah v srednji in vzhodni Evropi je prihod demokracije Karadžordževičem po šestih desetletjih omogočil vrnitev v nekdanjo državo, ki so jo pred 200 leti osvobodili izpod Turkov. Princ Aleksander, sin kralja v izgnanstvu, in njegova soproga Katarina sta leta 2001 prišla v nekdanjo beograjsko kraljevo palačo na Dedinju, kjer so imeli jugoslovanski voditelji svoje pisarne ali pa so v njej sprejemali visoke goste. Aleksandrov nedavni predlog, da se njegova zapuščina, to sta dve palači iz 20. stoletja ter številni parki in gozdovi, preda državi ter javnosti odpre kot muzej zgodovinske dediščine, je namreč hudo razjezil njegovo sorodstvo.

Ženske bi lahko v prihodnje razvijale lastne implantate

Sydney (STA/dpa) - Znanstveniki dosegajo takšen uspeh pri razvoju človeškega tkiva, da bi ženske v petih letih lahko same "vzgajale" prsi, ki bi jih izgubile zaradi raka, ali celo proizvajale lastne implantate, ki bi jih razvijali v nekem drugem organu. To so ugotovitve z nedavnega srečanja plastičnih kirurgov v Avstraliji. V desetih letih bi se lahko sami razvijali celi organi, nekateri transplantati pa bi lahko postali preteklost, še napovedujejo strokovnjaki. Kot poudarjajo, je manjša možnost, da organizem zavrne organ, če ta raste znotraj njega.

V Braziliji se borijo proti nosečnosti in aidsu med najstniki

Brasilia (STA/AP) - V petih največjih mestih v Braziliji bodo v prihodnje brezplačno delili kondome učencem srednjih šol, in sicer v okviru programa ministrstva za zdravstvo v boju proti nosečnosti in širjenju aidsa med mladostniki. Namen ministrstva je, da bi do julija 2004 105.000 spolno aktivnim najstnikom zagotovili do osem kondomov mesečno. V drugi fazi programa naj bi ministrstvo do leta 2006 v program vključilo že 2,6 milijona srednješolcev. Eden od razlogov za to kampanjo ministrstva za zdravstvo je visok odstotek nosečnosti in vse večje število okuženih z virusom HIV med mladimi, starimi od 13 do 19 let. Po podatkih ministrstva so od leta 1999 do aprila letos v državi zabeležili približno 210.000 porodov mladostnic in približno tolikšno število splavov.

Odrezal si je penis, da bi se rešil odvisnosti od seksa

Berlin (STA/Hina) - Neki Nemec si je s kuhinjskim nožem odrezal penis, da bi se rešil odvisnosti od seksa, je sporočila policija v nemškem mestu Triengen. "Poklical je prijatelja in mu dejal, da je storil neko neumnost," so povedali pri policiji. V policijskem poročilu še piše, da je 41-letni moški popil velike količine vodke, da bi zmogel ta amaterski kirurški podvig. Policija ga je ob prihodu našla v mlaki krvi, njegov odrezani penis pa je bil pod mizo. Reševalci so ga skupaj z odrezano "moškostjo" hitro prepeljali v bližnjo bolnišnico, kjer pa je nasprotoval, da bi mu odrezani penis ponovno prišili. Ni znano, ali so zdravniki upoštevali njegovo željo.

mpe/ab/mc/nb/ap
© STA, 2003