Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 18. avgusta - Nekaj zanimivosti iz sveta.

Mrliški voz na križišču izgubil krsto

Amsterdan (STA/dpa)- V nizozemski prestolnici Amsterdam je mrliški voz na poti na pokopališče izgubil krsto s pokojnikom. Po pisanju nizozemskega časnika Telegraaf je krsta zdrsnila z vozila na ovinkasti cesti in pristala na sredi križišča. Voznik tega ni opazil in je peljal naprej. Da je izgubil tovor, ga je opozoril šele sodelavec iz pogrebnega zavoda, ki se je s svojim vozilom peljal mimo in opazil krsto na križišču. Delavec, ki je izgubil krsto, se je naglo vrnil po izgubljeni tovor in pobral krsto s truplom, ki je sicer ostalo nepoškodovano. Na pogrebnem zavodu so delavca kljub hitremu odzivu odpustili.

Britanski pustolovci z gumijastim čolnom prečkali Atlantik

London (STA/dpa) - Pet Britancev je z gumijastim čolnom prečkalo Atlantski ocean. Ekipa je tvegano pustolovščino začela 31. julija v kanadskem mestu Halifax in v dobrih deset metrov dolgem gumijastem plovilu brez strehe preplula 4800 kilometrov dolgo pot mimo Grenlandije, Islandije in Ferskih otokov. Minuli petek je čoln, ki so ga na poti zajela številna neurja, prispel na cilj na obali Škotske. Posadka - poleg vodje odprave so jo sestavljali vremenoslovec, inženir, navigator in snemalec - s seboj ni imela spremljevalnega plovila, so pa njeno pot nadzorovali preko satelitskega navigacijskega sistema. Na poti čez ocean so čez plovilo pljuskali visoki valovi, nekajkrat pa je plul čisto blizu ledenih gora. Petčlanska posadka čolna z imenom John O'Groats sicer ni prva, ki se je podala na tvegano pot. Leta 1997 se je čez Atlantik odpravila neka druga skupina Britancev, a je odprava spodletela, ko so čoln nedaleč od Grenlandije ukleščile ledene plošče. Ekipo je tedaj rešil danski ledolomilec.

Britanska protiobveščevalna služba išče sodelavce prek interneta

London (STA/Itar-Tass) - Britanska protiobveščevalna služba MI-6 je spričo pomanjkanja agentov zaradi vedno večje nevarnosti terorizma na spletnih straneh objavila oglas, da išče nove sodelavce. Kandidati za mesto tajnega agenta morajo izpolnjevati vrsto pogojev: morajo biti diplomanti uglednih fakultet in imeti nadpovprečne komunikacijske in intelektualne sposobnosti, zanimati jih mora delo v mednarodnem okolju in morajo biti pripravljeni na občasno delo v tujini. Bodoče Jamese Bonde mora poleg tega zanimati politika in tuje kulture, morajo pa tudi biti sposobni reševanja zapletenih problemov v kritičnih razmerah.

Londonska podzemna železnica napovedala vojno pljuvalcem

London (STA/AFP) - Zaposleni na londonski podzemni železnici so dobili DNK teste, s pomočjo katerih bodo lahko identificirali ljudi, ki so pljunili vanje. S pomočjo testa, ki je sestavljen iz para sterilnih gumijastih rokavic, plastične vrečke in dveh paličic s sterilno vato, bodo lahko iz pljunkov izločili vzorec DNK in tako ugotovili identiteto pljuvalcev. Teste so najprej dobili zaposleni na postajah v središču britanske prestolnice, če pa bo ukrep učinkovit, bodo test dobili zaposleni na vseh linijah londonske podzemne železnice. Cilj novega ukrepa, ki so ga pred tem sprejele že nekatere železniške družbe v Veliki Britaniji, je preprečiti tovrstne incidente, ki postajajo vse pogostejši.

Kljub dvema mesecema v presahlem vodnjaku pes ostal živ

Koebenhavn (STA/AP) - Na Danskem je nek pes kar 68 dni preživel v presahlem vodnjaku. Njegovi lastniki so dolgo mislili, da je mrtev, in so zato že kupili novega hišnega ljubljenčka. Toda Flossy, sedemletni islandski ovčar, se je po več kot dveh mesecih, ki jih je preživel brez hrane in le ob pitju deževnice, vrnil domov. Ovčarja so pogrešali od junija, ko je bil na sprehodu s svojima lastnikoma. Birgitte Pontoppidan in njen mož sta nalepila plakate in delila letake ter tako poskušala najti izgubljenega psa, vendar brez uspeha. "Po mesecu sva spoznala, da se ne bo vrnil. Ugotovila sva, da ga je verjetno povozil avto," je dejala Birgitte. Toda Flossy je padel v star vodnjak, kjer bi verjetno tudi ostal, če ne bi naključni mimoidoči slišal njegovega cviljenja. Flossy je sicer po več kot dveh mesecih brez hrane izgubil kar polovico svoje teže, še en teden na dnu petmetrskega vodnjaka pa bi bil zanj verjetno usoden.

mc/aju/mav/mpe/ap
© STA, 2003