Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Požar v rudniku Trbovlje-Hrastnik še ni pogašen

Trbovlje, 16. avgusta - Rudniški reševalci v jami Ojstro hrastniškega rudnika še vedno gasijo požar, ki je izbruhnil v petek popoldne, po pričakovanjih pa naj bi ga pogasili danes, je poročal Radio Slovenija. Kot je zagotovilo vodstvo rudnika, je za prebivalce v okolici rudniške ventilatorske postaje že od sinoči bivanje tam spet varno.

Na sinočnji novinarski konferenci je generalni direktor Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) Aleš Berger povedal, je do požara prišlo v jami Ojstro, in sicer na progi za odvoz premoga. Domnevni vzrok naj bi bil samovžig premoga; goreči delci naj bi padli na gumijast transporter, zaradi visoke temperature se je razvil gost dim in spustili so se strupeni plini.

V času izbruha požara je bilo zaradi praznika v jami le šest rudarjev, ki so opravljali remontna dela in so se lahko pravočasno umaknili iz nevarnega območja. Gašenje, ki je zaradi visokih temperatur in težko dostopnega terena izredno oteženo, so prevzele rudarske reševalne ekipe iz Hrastnika in Trbovelj, je še poročal Radio Slovenija.

Reševalci postavljajo nepredušne pregrade. Eno so postavili že v petek zvečer in tako zmanjšali izpust strupenega ogljikovega monoksida skozi rudniški prezračevalnik oz. ventilatorsko postajo, gost dim in ogljikov monoksid sta namreč v petek popoldne ogrozila prebivalce bližnjih vasi Pleskava in Praprotno, zato jim je občinski štab civilne zaščite svetoval, da se umaknejo v dolino, zagotovil pa jim je tudi ležišča v športni dvorani na Dolu. Na srečo teh niso potrebovali, saj sta tudi veter in dež ublažila razmere, po besedah vodstva RTH je bivanje v okolici rudnika že od sinoči spet varno.

Samovžig premoga je sicer zelo pogost pojav. Območje, kjer je v petek zagorelo, je bilo že več dni ogreto in tudi preventivno hlajenje z vodo ni bilo dovolj, da nebi zagorelo.

td/td
© STA, 2003