Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti iz sveta

Ljubljana, 14. avgusta - Zanimivosti iz sveta

Bo prva sovjetska jedrska podmornica postala muzej hladne vojne?

Moskva (STA/AFP) - Veterani prve sovjetske jedrske podmornice K-19, katere avanture so pred kratkim uprizorili v hollywoodskem filmu K-19 Črna vdova, so od ruskega predsednika Vladimirja Putina zahtevali, naj podmornico preuredijo v muzej hladne vojne. Podmornica K-19, ki je bila zgrajene leta 1960, je v času svojega delovanja doživela tri velike nesreče, in sicer jedrsko nesrečo, požar in trčenje z ameriško podmornico, v katerih je življenje izgubilo 36 ljudi. "V imenu članov posadke vas prosimo, da legendarno podmornico preuredite v muzej hladne vojne, ki bo spominjal svet na strahotno jedrsko soočenje v 20. stoletju, ki je svet pripeljalo na rob prepada," so v pismu predsedniku Putinu zapisali nekdanji člani posadke. V času razpada Sovjetske zveze leta 1991 so prvo sovjetsko jedrsko podmornico razorožili in jo prenehali uporabljati.

Na Kitajskem uničili rekordno število piratskih CD in DVD plošč

Peking (STA/APF) -Kitajska je v boju proti nelegalnim kopijam CD in DVD plošč dosegla nov rekord, v enem dnevu so namreč uničili kar 42 milijonov piratskih CD in DVD plošč. Največje število nelegalno posnetih plošč, in sicer 26 milijonov, so uničili v mestu Shanwei, v južni provinci Guangdong, kjer se nahaja glavni center piratske industrije na Kitajskem. Akcijo za uničenje nelegalnih posnetkov so kitajske oblasti izvedle le mesec dni pred ministrsko konferenco Svetovne trgovinske organizacije (WTO) v Mehiki in v času, ko vse več filmskih studijev, večinoma ameriških, vlaga proti Kitajski tožbe zaradi piratstva. Kitajska se je namreč z vstopom v WTO decembra 2001 zavezala, da bo spoštovala in ščitila intelektualno lastnino.

Učiteljica uporabila policijske metode

Tokio (STA/Hina) - Neka japonska učiteljica se je znašla pod težkimi pritiski s strani staršev, potem ko je svojim učencem vzela prstne odtise, da bi ugotovila, kdo je na tablo napisal "idiot". Japonski mediji poročajo, da se je učiteljica za ta korak odločila, ko nihče izmed 30 učencev ni priznal, da je na tablo napisal neprimerno besedo. Po dveh dneh je od svojih učencev zahtevala prstne odtise, da bi jih lahko primerjala z odtisi na tabli. To policijsko metodo so nato ostro kritizirali starši in zahtevali, naj se šola v imenu učiteljice opraviči prizadetim. "Policijska" učiteljica pa je kmalu po incidentu zaradi zdravstvenih razlogov zaprosila za sporazumno prekinitev delovnega razmerja.

Camilla bo princa Charlesa prvič pospremila na uradni obisk v tujino

London (STA/dpa) - Britanski prestolonaslednik princ Charles (54) bo svojo dolgoletno ljubico Camillo Parker Bowles (55) prvič odpeljal s seboj na uradni obisk v tujino, kar je britanski časnik Sun v sredo opisal kot morebitni prvi korak v smeri poroke. Vsekakor je to za Camillo in njeno sprejetje v britansko kraljevsko družino "velik skok naprej", zatrjujejo "poučeni" viri. Cilj načrtovanega potovanja, ki naj bi se zgodilo v oktobru, zaenkrat še ni znan. Camilla, ki se je sicer pred kratkim uradno preselila v Clarence House, Charlesovo novo londonsko rezidenco, naj med načrtovano turnejo ne bi imela nobenih uradnih srečanj, bo pa ves čas stanovala skupaj s princem in to na njegove lastne stroške. "V prihajajočem letu bomo o njiju vsekakor slišali še zelo veliko," zaključuje Sun.

Homeopatija za krave, ogrožene z vročino

Rim (STA/AFP) - V okolici Trevisa je dvajset govedorejcev svoje krave, ki so ogrožene s previsokimi poletnimi temperaturami, nedavno začelo zdraviti s homeopatskimi zdravili. Vročinski val na krave deluje namreč stresno, saj se jim začnejo tresti noge, postanejo brezvoljne in anoreksične. To pa neugodno vpliva na kakovost, pa tudi na količino mleka in mesa. V teh razmerah lahko pomagajo tudi kapljice za oralno uporabo na podlagi rastlinskih izvlečkov homeopatske medicine, zatrjuje profesor veterine iz Trevisa Mirko Pelicer in dodaja, da so predpisi EU o antibiotikih pri zdravljenju goved vse bolj strogi. Tečaj o homeopatski medicini je sicer pripravil najvplivnejši italijanski sindikat poljedelcev Coldiretti.

mik/ab/jav/jk/ms/np/ps/vi/sek
© STA, 2003