Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 13. avgusta - Nekaj zanimivosti iz sveta.

V vročinskem valu dobil ozebline

London (STA/Hina) - Val tropske vročine, ki je v zadnjih dneh zajel Veliko Britanijo, je zahteval prvi primer ozeblin, vzrok zanje pa je klimatska naprava v avtomobilu. Med vožnjo iz Londona v Manchester je 46-letni trgovski potnik Mike Ball klimatsko napravo nastavil na najmočnejše hlajenje, zaradi česar je na prstih na nogah dobil ozebline. "Bilo je neznosno vroče," je pojasnil Ball. "Med delom na vrtu so me popikali komarji, zato mi je odleglo, ko sem v avtomobilu začutil hladen zrak na nogah," je še dejal in dodal, da si je z leve noge, ki je ne uporablja med vožnjo, sezul čevlje in nogavice, klimatsko napravo pa je imel prižgano več kot eno uro. Po njegovih besedah se je šele naslednji dan pojavila grozna bolečina. "En teden moram držati nogo na toplem, na srečo pa rane niso resne in ne bodo pustile dolgoročnih posledic," je dodal Ball.

Sadam in Osama postali priljubljeni imeni

Hongkong (STA/Tanjug) - Od začetka ameriškega napada na Irak je postalo ime Sadam zelo priljubljeno ime. Številne matere v Bangladešu, ki ima večinsko muslimansko prebivalstvo, so v času iraške krize svoje novorojence poimenovale Sadam. V neki bolnišnici v Daki je v enem dnevu kar devet mater svoje novorojene sinove poimenovalo po strmoglavljenem iraškem voditelju. V Kitajskem mestu Hubei sta starša dečka, ki se je rodil 20. marca, ko se je začel ameriški napad na Irak, poimenovala Sadam, ker pa je bila v tistem času na Kitajskem že razširjena epidemija sarsa, je deček dobil tudi ime Sars. Dečku je tako ime Sadam Deng Sars. Ljudje po svetu pa se navdušujejo tudi nad imenom najbolj iskanega terorista na svetu Osame bin Ladna; to ime je za svojega sina izbral Brazilec Osvaldo Oliveira.

Srbski kmet vzgojil 50-kilogramsko lubenico

Beograd (STA/Tanjug) - Srbski kmet Stevan Mirkovič je na svojem polju pri Čelarevu v Srbiji vzgojil 50 kilogramov težko lubenico in tako izboljšal nedavni lastni rekord, ko je na prireditvi "Lubenici v čast" v vasi Rivnica osvojil prvo mesto z lubenico, težko 36,5 kilograma. 50-kilogramska lubenica je zrastla iz semena sorte karolina. "Lani sem vzgojil 400 lubenic, ki so tehtale po 40 kilogramov, letos pa le kakih 30, saj je letina manjša zaradi dolgotrajne suše," je še pojasnil uspešni kmetovalec.

Nekdanje letalo soproge Mao Zedonga bo odslej restavracija

Peking (STA/Hina) - Rusko letalo, ki ga je nekoč uporabljala Jiang Qing, vodja zloglasne Tolpe četverice in žena Mao Zedonga, je kupil nek zdravnik, ki namerava plovilo spremeniti v restavracijo. Za starega iljušina 62 družbe Haide Group iz Shandonga je kupec odštel 241.000 ameriških dolarjev, piše kitajski časnik Wenzohu City News. Jian Quing, Maova tretja žena, je bila vodja skupine, ki je podtikala požare med kulturno revolucijo med letoma 1966 in 1976. Leta 1981 so jo obsodili na smrt zaradi kontrarevolucionarne dejavnosti, nato pa so ji kazen zmanjšali v dosmrtno ječo. Deset let pozneje je med pogojnim dopustom storila samomor.

Vsak tretji turist v tropskih krajih se spopada z diarejo

Neu-Isenburg (STA/dpa) - Skoraj tretjina potnikov, ki se odpravlja na pot v tropske države, lahko pričakuje, da bo dobila diarejo, piše nemška medicinska revija Aerzte Zeitung. Revija poudarja, da ne gre za težke, temveč lažje oblike tega nadležnega obolenja. Petina vseh bolnikov namreč lahko diarejo preboli doma, le odstotek jih mora na zdravljenje v bolnišnico. Diareja se pojavi običajno tretji ali četrti dan po prihodu v turistični kraj in traja povprečno od tri do pet dni. Oboleli pa mora takoj k zdravniku, če bruha ali ima krvavo blato. Pri blažjih primerih diareje priporočajo pitje velikih količin mineralne vode s soljo.

vi/ab/mc/mik/mpe/bp
© STA, 2003