Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 10. avgusta - Nekaj zanimivosti iz sveta.

Kopilot potniškega letala povedal šalo in pristal v zaporu

New York (STA/dpa) - Kopilot letala francoske družbe Air France si je na ameriškem letališču JFK v New Yorku privoščil neslano šalo. Kopilot se je namreč po navedbah očividcev med rutinskim varnostnim pregledom na letališču pošalil, da ima v čevlju skrito razstrelivo. Varnostniki na letališču pa se šali niso nasmejali, temveč so "šaljivca" nemudoma aretirali in ga odpeljali v pripor. Kljub temu da v njegovem čevlju niso odkrili ničesar sumljivega, kopilotu "zaradi napačne navedbe" grozi večletna zaporna kazen. Air France je morala zaradi tega neljubega dogodka odpovedati let iz New Yorka v Pariz in poskrbeti za začasno prenočišče okoli 350 potnikov. Prav tako je morala iz Francije pripeljati novega kopilota, zaradi česar je letalo lahko odletelo šele naslednji dan.

Denarne kazni za utrujene turiste v Italiji

Rim (STA/dpa) - Kdor si bo v prihodnje po utrujajočem ogledovanju znamenitosti zaželel počitka in se usedel pred znamenito katedralo v Firencah ali pa na Trg sv. Marka v Benetkah, lahko z gotovostjo računa na kazen v višini 50 evrov. Italijanske oblasti so namreč pred kratkim tam postavile napise: "Prepovedano sedenje in poležavanje". Razlog za ta ukrep so bile pritožbe s strani trgovcev, ki se bojijo, da bo pogled na "poceni turiste" odvrnil bogatejše stranke od njihovih trgovin z najnovejšo modo ali dragocenim nakitom v okolici teh znamenitosti. Lastniki trgovin na Trgu sv. Marka in v okolici firenške katedrale so tarnali, da prav gotovo ni lepo videti turistov brez majic, ki na cesti jedo sendviče in pijejo iz pločevink. V Benetkah so se pritožili tudi ostali stanovalci, saj jim ni všeč, da se tujci v poletni vročini večkrat hladijo v kanalih pred njihovimi hišami.

Iz živalskega vrta v Venezueli ukradli 42 živali

Caracas (STA/AP) - Neznani storilci so iz živalskega vrta El Pinar v venezuelski prestolnici Caracas ukradli 42 živali, med njimi tudi veliko ogroženih rečnih želv vrste Arrau, ki so največje južnoameriške rečne želve in hkrati najbolj ogrožena venezuelska živalska vrsta. Tatovi so v živalski vrt vdrli sredi noči in odnesli omenjene rečne želve, nekaj kopenskih želv, papig, rac, eno ovco in pava. Predrzni tatovi pa niso le "ljubitelji" živali, temveč so s seboj odnesli tudi nekaj pisarniške opreme in spominkov. Uprava živalskega vrta je že opozorila druge venezuelske institucije za preučevanje živali, da naj bodo pozorni na ljudi, ki bi hoteli prodajati ukradene živali. Po mnenju veterinarja v El Pinarju, so tatovi ukradli živali zaradi nadaljnje prodaje in ne zaradi prehranjevanja. Vrednost ukradenih živali je približno 50.000 ameriških dolarjev, so sporočili iz živalskega vrta El Pinar.

Brezdomca rešilo sporočilo v steklenici

London (STA/AFP) - Sporočilo v steklenici je sicer ponavadi izraz skrajnega obupa in je redko komu prinesla rešitev, vendar pa je prav sporočilo v steklenici britanskemu brezdomcu Robertu Sinclairu s pomočjo ovčarskega psa Bena rešilo življenje. Robert, ki je astmatični bolnik, se je pred časom nastanil na zapuščeni farmi v škotskem mestu Falkirk. Pred dvema tednoma pa je doživel dva težka astmatična napada, zaradi slabe prehrane pa je bil še dodatno izčrpan, kar je povzročilo, da se ni mogel več premikati. Obupani brezdomec je na karton opisal svojo situacijo, vstavil sporočilo v plastično steklenico in jo vrgel skozi okno. Na njegovo srečo je steklenico našel ovčarski pes Ben in jo odnesel svojemu gospodarju, ki je dobro poznal Roberta in je nemudoma poklical policijo, sam pa se je odpravil na zapuščeno farmo, kjer je našel izmučenega brezdomca.

V Indoneziji slaba evidenca o novorojenih otrocih

Džakarta (STA/dpa) - Združeni narodi so uvrstili Indonezijo med države, ki najslabše skrbijo za evidenco o novorojenih otrocih v državi. Popis prebivalstva, ki so ga izvedli leta 2001, je namreč pokazal, da kar okoli 11 milijonov indonezijskih otrok nima rojstnega lista. Predstavnica Sklada ZN za pomoč otrokom (UNICEF) na indonezijskem otoku Java Hilda Winarta je pojasnila, da razširjeno pomanjkanje rojstnih listov prispeva k množičnemu izkoriščanju otrok v Indoneziji. Po njenih besedah številni starši svojim otrokom ne priskrbijo rojstnih listov, ker ali nimajo denarja zanje ali pa sploh ne razumejo zapletenega postopka za pridobitev teh listin. Indonezija je sicer četrta največja država na svetu po številu prebivalstva, saj število njenega prebivalstva ocenjujejo na 215 milijonov.

kk/sek
© STA, 2003